Most két éve, hogy megnyílt Budapesten a Yunus Emre Enstitüsü, a Budapesti Török Kulturális Központ. Az évforduló alkalmából Törökország hatodik legnagyobb városa, a délkelet-anatóliai Gaziantep mutatkozik be október 9-11-én az Andrássy úti intézményben.
Három napra a Terézvárosba költözik a török-szír határ mentéről a világ egyik legrégebben, megszakítás nélkül lakott települése. Most itt kapunk ízelítőt gazdag kultúrájából, konyhájából. A szervezők azt ígérik, megtelik pisztácia illattal az egész környék.
Gaziantep Törökország leghíresebb pisztáciatermő vidéke. Ennek jelentőségére utal a növény török neve is:antep fıstığı, azaz antepi mogyoró. A finom csemegét úton-útfélen mindenféle formában, egészben, őrölve, pörkölve, vagy nyersen zsákszámra kínálják, és persze, hogy a konyhájukban is dominánsak a pisztáciás ételek. A hétvégén mi is kóstolót kaphatunk a Gaziantep-ből érkező séfek által készített autentikus ételekből, édességekből, és megismerkedhetünk a régió fűszereivel is.
Bemutatkoznak a helyi kézművesek is, lesz vásár, kiállitás, táncház, népzenei bemutató. S nem utolsósorban - szombaton este tortázás az intézet születésnapja alkalmából.