Gasztro hvg.hu/foodnetwork 2015. szeptember. 17. 19:43

Ki, milyen vendégváró?

Klassz dolog vacsorára vendégül látni a barátainkat. Vagy mégsem, inkább időnként kötelező kör? Van, akit örömmel tölt el, hogy megcsillogtathatja konyhaművészetét, mások tanácstalanul tipródnak, görcsölnek, mit készítsenek. Megint mások egy kicsit trükköznek.

 

Íme öt típus. Ha valaki magára ismer, az a véletlen műve, mi igazán nem tehetünk róla.

 Az intuitív kísérletező

Reggel még nem is tudta, hogy vendégség lesz nála, csak délután derült ki, hogy páran átugranának. Nem gond, hazafelé gyors kör a sarki kisboltban, ahol ötletszerűen kiválaszt néhány dolgot. Otthon előszedi a hűtőből és a kamrából, ami épp akad. Nem fél az össze nem illőnek tűnő ízeket kombinálni, sem a bátor fűszerezéstől. Rizs, csirke, tojás, alma, paradicsom, tárkony, parmezán egy lábasban – és tálaláskor tejföl a tetejére. Egy kis zabpehellyel. Sokszor ez remekül működik (egyszeri és megismételhetetlen), de néha a kukában köt ki a mű. Viszont ez a típusú vendéglátó mindig feldobja az asztalt néhány saját készítésű szalvétalegyezővel, festett üveggel, mécsessel, kis üzenőkártyákkal.

Az alibiző

Két dolog fontos számára: a vendégek lakjanak jól, de neki ne kelljen túl sokat foglalkozni a főzéssel. Mivel általában a már bevált menüt készíti, elég hazafelé beugrania a boltba a hozzávalókért. Főként melegszendvicset (de abból istenit) és salátákat készít (már kitapasztalta a megfelelő arányokat és ízesítéseket), de hogy ne érje szó a ház elejét, beveti a raclettet, amibe aztán minden finomságot bedob, nem csak sajtot. Nem pályázik az év séfje címre, annak örül, ha vacsorái a jó hangulatról, az inspiratív beszélgetésektől emlékezetesek – és ezt alkohollal is szívesen elősegíti.

Az igazi konyhatündér

Ha vacsoravendégeket vár, akár pár órával előbb eljön a munkahelyéről, hogy elég ideje maradjon a friss alapanyagok beszerzésére , a sütés-főzésre. A menüt már előző nap kitalálta, fejben összeállította, gyakorlott házasszonyként ez könnyen megy. Ugyanakkor rendszeresen olvassa a gasztroblogokat, és azon gondolkodik, hogy ő is indíthatna egyet. Nem feltétlenül különlegesre törekszik, hanem ínycsiklandóra. Vörösboros-narancsos kacsa, mézes-fahéjas sültalma vaníliasodóval – és a vendégek mind a tíz ujjukat megnyalják, amit el is vár a gratulációkkal és „nahát-ilyen-finomat-csak-te-tudsz ” fényezésekkel együtt.

 A praktikus  

A hűtőjében mindig annyi étel van, hogy bármikor készen áll egy tízfős vendégsereget fogadni, de nem szeret kapkodni. Napokkal a vendégség előtt, amikor ideje engedi, kényelmesen bepácolja, konfitálja a húsokat. Így az adott este csak elő kell venni, és gyorsan megsütni, pirítani a finomságokat, amiket már remekül átjártak a fűszerek. Például mustáros-chilis szószban pácolt csirke, zsírban eltett libamáj a szintén előre elkészített hagymalekvárral – mindez kevesebb, mint egy óra alatt. Így marad idő a sminkre, a ruha, sőt még a megfelelő zene kiválasztására is. A jó bor is fontos számára, ebből mindig van otthon pár palackkal, és tudja melyik ételhez mi illik.

 A nagyravágyó

Ritkán ad vacsorát, de olyankor elhatározza, hogy most aztán lenyűgöz mindenkit. Órákig bogarássza a netet, míg kiválaszt néhány extravagánsnak tűnő ételt. Kinyomtatja a receptet, a szupermarketben addig keresgél, amíg mindenből pont azt meg nem találja, amit írtak. Baj van, ha esetleg nincs valamelyik: gyors telefon anyunak/barátnőnek, hogy mivel helyettesítse. Főzéskor szintén minden előírást követ, zavarba hozzák az „egy csipetnyi” és az „ízlés szerint” instrukciók. Mégsem olyan lesz, mint a fotón volt, és ízben sem egy nagy élmény. Biztos a csipetnyivel volt a baj. De vendégei értékelik az igyekezetét és a humorát, amivel elüti a dolgokat.

foodnetwork

Megjegyzés: A Vacsora Tiffaninál című, a már magyarul is elérhető Food Network csatornán szeptemberben és októberben péntekenként látható sorozatban minden típus kap segítséget, tippeket,  recepteket Tiffani Thiessen-től, aki ugyan színésznő, de imádja vendégül látni barátait hollywood-i otthonában.