Gasztro hvg.hu 2015. június. 12. 18:58

Sör és sajt párban

Ma még nemigen találunk olyan sörözőt, ahol a borbárokhoz hasonlóan, sajttálat tennének elénk. De valami elindult, egymásra találnak a sörök és sajtok.

 Az V. Jubileumi Budavári Sörfesztivál csütörtökön délelőtt a sörök és sajtok randevújával indult a Sör mi több kampány jegyében. Demonstrálva azt a még kevesek által ismert/elismert tényt, hogy a különböző  sörök széles választékán belül minden alkalomhoz találhatunk egy izgalmas sajt párt. Még az is lehet, hogy a változatos ízű sör-sajt párosítások felülírhatják a már megszokott sajt-bor társításokat , de legalábbis egyenrangú helyet foglalhatnak el velük a gasztronómiában.

flic.kr

 A sörök és ételek párosításánál az ún. 3C-szabályt: Compair-Contrast-Cleansing, azaz Párhuzam-Ellentét-Letisztítást alkalmazhatjuk. Míg a borok és sajtok általában az íz-kontrasztok alapján társíthatóak össze, a sörök a kontrasztos íz-párok mellett sokkal több esetben harmonizálnak az egyes sajtok ízvilágával (pl. zsíros krémesség a sajtban, telt krémes kortyérzet a sörben stb.). A sör ezen felül a több párosításból álló kóstoló-sor esetén is ideálisabb, hiszen a karakteres ízeket jobban letisztítja a jellemző üdítő szénsavasság.

A könnyű és friss világos (láger) sörökhöz az éretlenebb, lágy vagy félkemény sajtok társíthatóak. A sör semlegesíti a sajt savasságát, ezáltal tökéletes harmóniát teremt. Ahogy a sajtok érnek, egyre jobban erjesztett, testesebb és zamatosabb söröket kívánnak. A tehéntejből készült, érett sajtokhoz jól illenek a barna, míg a tésztás állagú sajtokhoz markánsabb aromájú sörök passzolnak. A kecske és juhsajt-félék harmóniában vannak például az apátsági típusúakkal, melyek virágokat és gyümölcsöket idéző zamata kellemes kontrasztot alkot a juhsajt enyhén savas, csípős ízvilágával.

flic.kr

Kóstoló

Nemeskomlóval főzött, jellegzetesen kesernyés, malátás világos láger, krémesen lágy, fokhagymás kecskesajttal

Az enyhén savanykás, kicsit csípős kecskesajt, jellegzetes animális illata-íze remekül harmonizál a sör friss komlós, elegánsan száraz keserűjével és a kecskesajt krémessége jól belesimul a diósan malátás sör édes-keserű ízvilágába, kiteljesíti és keretet ad neki.

Élesztőtől opálos, nyáriasan friss búzasör és tejszínes, gazdag, közepesen érett, diós brie

A szűretlen búzasör élesztőjének és a Brie lágy ízű, nemespenészes kérgének összhangja tovább erősödik a sajtban lévő diódarabkák és az árpamaláta jellegzetes diós zamata által. A gazdagon tejszínes sajt krémes „tésztája” a habzó búzasör frissítő citrusossága és a komló visszafogott keserűje erősíti még tovább a párosítást.

Óarany színű, enyhén gyümölcsös illatú lágersör és 6 hónapig érlelt, félkemény, mégis karakteres emmentáli sajt

A sör enyhén sós, nyerstejes illatokat invokál, majd a sajtban lévő erjesztőbaktériumok robbanócukros pezsgése és a sör friss szénsavbuborékjai játszanak a nyelvünkön, végül a karamellmaláta pörkölt ízei és a határozott komlós keserű randevúznak a garatban a fél évig érlelt sajt nem tolakodóan kesernyés utóízével.

 / A kóstolósort összeállította: Vásárhelyi István sörgasztronómus /