Valóságos luxus gasztronómiai rituálé zajlott le a közelmúltban Barcelonában. Négy év szünet után először főzött újra a katalán nagymester, Ferran Adria és az El Bulli csapata a Dom Pérignon 2005-ös évjáratának bemutatása alkalmából.
A Ferran Adria fémjelezte El Bulli, amely korábban három Michelin-csillaga mellett ötször érdemelte ki A Világ Legjobb Étterme címet, 2011-es bezárása óta az elBullifoundation formájában működött tovább. A molekuláris gasztronómia egyik leghíresebb vezéralakja négy év után most visszatért és különleges vacsorát adott. A Dom Pérignon Vintage 2005 barcelonai bemutató estjére a champagne-házzal való több éves együttműködés nyomán került sor, egyúttal egy új fejezet nyitányát jelezte.
Az úgy nevezett Decoding projektben a séf és a pincemester, Richard Geoffroy az ikonikus pezsgő, a Dom Pérignon lényegét kutatják, feltérképezik mélységeit. Céljuk nem kevesebb, mint dekódolni és újradefiniálni a luxus cuvée-t, majd új, még élvezetesebb formában bemutatni. „Aki a jövőben Dom Pérignont iszik, másként teszi majd.” – fogalmazta meg küldetését a Dom Pérignon Lab csapata. „A munkánk nem titkokat tár fel, hanem azt biztosítja, hogy a dolgok mindig fejlődnek. Garantálja, hogy tovább juthassunk el annál, amennyit most tudunk, és hogy nyitva tartjuk az elménket a végtelen számú lehetőségre.” – foglalta össze Richard Geoffroy, akinél jobban senki nem ismeri a Dom Pérignon-t. 1990 óta dolgozik a ház pincemestereként, és az ő feladata, hogy az arra érdemes évjáratokban újrateremtse a presztízs cuvée-t.
A két kivételes, kreatív szakember nem először dolgozik együtt. A rosesi öbölben évente csak pár hónapot nyitva tartó El lBulli éppen az utolsó, 2011-es nyári szezonban rendezte meg első, majd zárásakor az utolsó Dom Pérignon vacsoráját. Új együttműködésükben küldetésük változatlan: átlépni a már ismert határokat.
Luxus rituálé, mint évjárat bemutató
A rendhagyó kutatás kiindulási pontja, hogy a Dom Pérignon élmény kreatív formákban teljesedhet ki, például a menü, a helyszín, a körülmények és hangulat függvényében. Ennek első állomásaként álmodtak meg egy innovatív gasztronómiai koncepciót. A rituálé az új, 2005-ös évjárat kóstolásával indul, majd luxus snack párosításokon keresztül a bemutatott champagne négy jellegzetességét hangsúlyozza: a mineralitást, intenzitást, homogenitást (a struktúra és textúra egységességét) és a harmóniát.
A kóstolás ezen formája nem vacsora, hanem egy új típusú menü, a középpontban a Dom Pérignon Vintage 2005 minél érzékletesebb megtapasztalásával. A séf szerint a kreatív és kimunkált étvágygerjesztő falatok nem a vacsora első aktusát jelentik, hanem önmagukban is gazdag, komplex élményt adnak. A mogyoró praliné, a parmezán jégkrém vagy az osztriga dióval és algával egy-egy könnyed falat, mégis új magaslatokba emelik a Dom Pérignon-t. Az estet Barcelona óta már Tokióban is megismételték.
A Vintage 2005-öt már most a ritkaságok közé sorolják, mivel a meleg nyarat követő hűvös, esős szeptember miatt szüretkor drasztikus válogatásra volt szükség, így ebből az évből csak igen kevés, de kivételes minőségű champagne készült. A legújabb évjárat májusban Magyarországra is megérkezett.
Dom Pérignon alaptézisek
- a Dom Pérignon mindig évjáratos champagne
- mindig házasítás, amely a fehér- és kékszőlő, a pinot noir és a chardonnay egyensúlyára épít
- a termőhely legjobb minőségű szőlőiből készül
- kifejezi mind a terroirt, mind az adott évjáratot
- intenzitásának alapfeltétele a precizitás
- a hosszú érlelés következtében kivételesen komplex
- aromáiban a Dom Pérignon ásványossága összetéveszthetetlen ismertető jegy
- mindig különleges