Ez igenis csirkesült, még ha ezúttal nem is egyben, hanem feldarabolva sütjük, Ugyan nem lesz annyira impozáns, mint egyben készült társai, viszont olyan mézes-citromos illatot áraszt, hogy azt egy parfümőr azonnal megpróbálná üvegbe zárni.
Depressziós családokban úgy véljük, nemigen szoktak főzni, ami nem depressziós családokban is sajnálatos. De itt különösen, mert ez a recept tökéletes ellenszer boldogtalanság ellen, még ha csupán időlegesen is hat. Bár ezt a gyógyszerekről is elmondhatjuk, viszont a citromos csirkének kétségtelenül kevesebb mellékhatása van. Csirke és méz vonatkozásában két nagyon kedvelt, nagyon bejáratott és bombabiztos hatású receptünk van, az egyik a mézes-currys-fokhagymás vonalra épül, a másik pedig ezt a mézes-citromos-kakukkfüves variációt jelenti. Mindkettő alkalmas arra, hogy egy szuicid alkatot visszatérítsen az életszeretetbe, olyannyira, hogy aztán nem is akarják majd többé itt hagyni azt a világot, amelyben ilyen kicsiny csodák lapulnak, illetve nem is lapulnak, hanem szemérmetlenül csábítanak az ebédlőasztalra fektetve.
Homérosz szűkszavúan csak annyit ír, hogy Calypso/Kalüpszó nimfa ételt-italt adott Ödüsszeusznak, majd szerelembe esve, megpróbálta a szigetén tartani. Nem tudjuk, mi is lehetett az az étel, de ha ezt tálalja fel a görög hősnek, jó eséllyel tovább tudta volna maga mellett tartani, mintsem holmi berácsozott barlanggal.
Aki nem akar csirkét darabolni, az vegyen csontos csirkemellet, csirkecombokat meg néhány csirkeszárnyat, a csontok íze ugyanis elengedhetetlenül fontos, csirkemellfiléből ez az étel erőtlen lesz, mint Superman a kryptonitzsámolyon, illetve szuperhős-mitológiában kevéssé otthonos olvasóknak: mint budai úrilány a külső-csepeli vakrandin.
Bármiféle átlagos mézet használhatunk, a fifikás gesztenye- meg levendulamézek nem idevalók, de a selyemfűméz még belefér.
Hozzávalók:
1 csirke, feldarabolva
2-3 citrom
2 evőkanál méz
4-5 szál kakukkfű
só, frissen őrölt feketebors
0,5 dl tejszín
Elkészítés:
1. A citromokat vágjuk ketté, facsarjuk a levüket egy mély edénybe, keverjük bele a mézet, sózzuk, borsozzuk, majd dobjuk rá a kakukkfüvet is. A csirkedarabokat alaposan forgassuk bele a mézes-citromos lébe, a sütőt kapcsoljuk be 180 fokra, s míg melegszik, hagyjuk a csibét a fürdőjében pihenni.
2. Öntsük a pácot már kissé beszítta csirkedarabokat egy tepsibe vagy valamilyen lapos sütőedénybe, igazgassuk el, hogy bőrükkel felfelé legyenek, dobjuk melléjük a kifacsart ciromokat is - van még a héjukban annyi illóolaj, amely még intenzívebbé teszi sütés közben a citromos ízeket. A méz hajlamos pirulni, ezért időnként forgassuk meg a darabokat, de ne feledjük: a méz mély színt ad nekik, ez így van rendjén. Süssük kb. 1 órán át.
3. A mézes-citromos szaftot öntsük egy kis serpenyőbe – át is szűrhetjük -, forraljuk fel, keverjük hozzá a tejszínt, rottyantsunk még egyet rajta, aztán a forró citromos mártással leöntve vihetjük is a csirkét az asztalra. Egy ropogós cikória-jégsaláta kombó kiváló útitársa lenne.