Pár száz forintból kijön böjtös vacsoraajánlatunk. De akár az ünnepi menübe is beépíthetjük valamelyik fogást, ha a szokásos húsvéti sonka és főtt tojás mellett valami változatosságra vágyunk.
A hal az egyetlen húsétel, amelyet a böjt idején, a Nagyhéten is fogyasztanak, tették ezt elődeink is, jó ízléssel és nagy változatossággal sokféle halat ettek. A felsorolása is hosszú lenne, mi mindent találunk régi magyar szakácskönyvekben. A példa kedvéért megemlítünk néhányat: sóban főtt csuka, kecsege éles lével, viza gyümölcsös lével, csuka fehér lengyel lével, csík mazsolalével, csuka éles lével, csík káposzta levében, hal rántva, vajban, faolajjal; pozsár tiszta borssal, vajban; sült hal borsporral, kecsege sóban, aszú hal ecetben, süllő hideg éteknek.
A magyar halételek választékát ezúttal egy mediterrán felfogású haltállal bővítjük a Jól, jót és olcsón enni (Para comer bien, bueno y barato) katalán recepttárból, amelyről nemrégiben adtunk hírt, és már egy háromfogásos menüt ajánlottunk is. Az egyszerűen és gyorsan elkészíthető haltálat ezúttal az igualadai 8Cadires étterem házigazdái, Josep Maria Luque és Joan Carol ajánlották. Egyben azt tanácsolják az egészséges, könnyen emészthető étel elkészítőinek, ne féljenek a halhoz gyümölcsöt adni, különleges, finom és friss ízhatású lesz az étel. A fogást -a saját beszerzési áraik szerint - 1 euróból hozták ki, egy főre számítva.
Főétel: narancsos, marinált hagymás haltál
Hozzávalók: (4 személyre) 8 narancs, 4 kisebb hagyma, 2 tojás, 25 dkg filézett sült tőkehal (konzervált is lehet), 1 doboz tonhal, szűz olívaolaj és só.
Elkészítése:
Vágjuk a hagymát vékony csíkokra és hagyjuk állni.
24 óráig olívaolajban pihenjen, melyhez adjunk még egy csipet sót és ízlés szerint ecetet is. Hámozzuk meg a narancsot és szedjük szét gerezdekre. Főzzük keményre a tojást, a tojásfehérjét vágjuk fel csíkokra, a sárgáját óvatosan morzsoljuk szét.
Helyezzük rá egy hosszúkás haltálra ismétlődő sorrendben a narancsgerezdeket, a marinált hagymát, a tőkehalat és felszeletelt tojásfehérjét. A tetejüket finoman hintsük meg tojássárgájával, majd jöhetnek a tonhaldarabkák. Végül az egészre csepegtessük rá a hagyma olívaolajos-ecetes páclevét.
Tipp: díszíthetjük egy-egy szál póréhagymával, de nagyon dekoratív és finom a vékony szeletkékben ráhelyezett piros kaliforniai paprikával is.
Az eredetileg francia szuflé (soufflé), felfújt, mértéktartó, melegen tálalt édes vagy sós étel. A haltál mellé akár a böjt, de húsvét időszakában is elkészíthető, receptjét ezúttal Carme Ruscalleda jegyzi a receptgyűjteményben. A katalán gasztronómia nagyasszonya - aki a férfiszakácsok egyeduralmát a konyhában megtörte, s három étterme, a Sant Pau, Hotel Mandarin Oriental és a Sant Pau de Tokio összesen hét Michelin-csillagot birtokol. Ő fejenként 31 euró centre kalkulálta az édes felfújtat.
Desszert: kenyérszuflé édes tojással és mazsolával / 4 főre/
Hozzávalók: 4 vékony szelet szárított kenyér, 1,5 csésze tej, narancshéj, 4 tojás sárgája, 2 leveses kanál cukor, 2 marék mazsola (mag nélkül), 1 kávéskanál kakukkfű (leveles), 1 leveses kanál narancslikőr, egy csipetnyi fahéj, szűz olívaolaj, barna vagy fehér cukor.
Elkészítése: Tegyük a szeletelt száraz kenyeret egy lapos tálba. Forraljuk fel a tejet fahéjjal és egy kevés reszelt narancshéjjal. Öntsük a kenyérre a tejet, amelytől néhány perc alatt átitatódik és illatos lesz. A tojás sárgájához adjuk hozzá a cukrot és a likőrt, s robotgéppel keverjük addig, amíg a textúrája kemény lesz. Készítsük elő a szuflé-sütőformákat (négy speciális poharat), kenjük ki őket olívaolajjal és hintsünk rá barnacukrot. Ezután a sütőformákat töltsük meg „szintenként” kenyérrel, édes tojáskeverékkel, mazsolával, kakukkfűvel és szórjuk meg újból kevéske barnacukorral.
Melegítsük elő a sütőt 210 ° C-fokon és rakjuk be a megtöltött öntőformákat, körülbelül 12 perc után - anélkül, hogy közben a sütőt kinyitnánk - kész lesz a szuflénk, amit azon frissiben még melegen fogyaszthatunk.
Tipp: a narancs helyett készíthetjük citromhéjreszelékkel és hozzá illő citromlikőrrel, de kísérletezhetünk más likőrrel is, például ánizzsal.
A kenyérszuflé alternatívájaként elkészíthetjük a spanyolok által nagyon kedvelt édes bundáskenyeret, ami igencsak ismerős lehet nekünk is. A torrija (vagy torrijas) tejben vagy borban áztatott, tojásban kisütött kenyér. Annyira népszerű húsvéti eledel Spanyolországban, hogy a Szenthét idején sok helyen külön torrija útvonalat (például, a Ruta de la Torrija de Guadarrama) lehet bejárni és kóstolgatni a boros, tejes, csokoládés és egyébfajta fahéjas cukorral megszórt pirítósokat.