Gasztro hvg.hu 2015. március. 21. 10:13

Tökéletes olasz házi kuglóf - recept

Bár még két hét, azért lassan kezdünk a húsvétra koncentrálni. Legalábbis, ami a bevásárolnivalókat, az ünnepi menük összeállítását illeti. Az utóbbiból talán nem csinálunk olyan nagy gondot, mint karácsonykor, a lényeg, hogy meglegyen a sonka. S persze kellene valami sütemény. Esetleg kuglóf, olasz módra?

 S ezúttal nem a panettonéról lesz szó, amit már Olaszországban is leginkább készen, szép díszes dobozokban visznek haza. Amit ajánlunk, az egy csokoládés, krémes finomság, tulajdonképpen kuglóf formában sült piskóta, mascarpone krémmel, friss gyümölccsel.

 A receptet első kézből, Simone Marcedulától, a Trattoria Gusto olasz származású séfjétől kaptuk (az étterem húsvéti menüjében ő is ezt kínálja). Nem kell megijedni, semmi bonyodalom, szinte elronthatatlannak tűnik. S csak halkan jegyezzük meg, érdemes a receptet megtartani, szerintünk nem is kell hozzá különösebb ünnep, hogy megédesítsünk vele bármely hétvégét.

   Tortina „stracciatella”   

Trattoria Gusto

Hozzávalók (4 főre):

15 dkg csokoládé (húsvét után a maradék csoki tojásokat fel lehet használni…)

20 dkg liszt (00-ás)

3 db tojás

120 ml olaj

20 dkg cukor

200 ml tejszín (egyik fele a piskótába, másik a krémhez)

1 db vanília rúd

1 zacskó sütőpor

10 dkg mascarpone (vagy ricotta)

 5 dkg tehéntúró

 A tojást és a cukrot habosra keverjük, majd egymás után hozzáadjuk a vanília rúd kikapart belsejét, az olajt és a tejszín felét. Beleszitáljuk a keverékbe a sütőporral elkevert lisztet, és végül hozzáadjuk a felaprított csokit is. A masszát egy 22 cm-es kuglóf formába öntjük, és 30 perc alatt, 180 fokon készre sütjük. Közben elkészítjük a krémet: a mascarponét elkeverjük a túróval, majd hozzáadunk egy csomag vaníliás cukrot. Egy tálkában felverjük a maradék tejszínt, amit beleforgatunk a mascarponés krémbe. Tálaláskor a kuglófot félbe/negyedbe vágjuk, rákanalazzuk a krémet, darabolt friss eperrel kirakjuk.

Tipp: Az áfonya, a málna, a ribizli is kiválóan passzol hozzá. Csokoládé öntettel is kínálhatjuk. 

 

 

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?