Kozárdon, a hajdan Inke László színművész nyaralójául szolgáló kontyos parasztház dicsekedhet azzal, hogy mindjárt négy kapuja is van. A hivatalos neve: Palóc Ízek Háza.
S hogy hova nyilik a négy kapu? Hát a Mátrára, a Cserhátra, az Ipoly-völgyére és a Börzsönyre. A kapunyitás pedig a Kozárdért Alapitványnak köszönhető, amely szállást is biztosító tájházat és gasztronómiai bemutatóhelyet álmodott a határmenti településnek.
El is nyertek hozzá szépen pályázati pénzeket az uniótól meg a magyar kormánytól. A projekt a Négy Kapu elnevezést kapta, lévén alapelve a négy tájegység térségének összekapcsolása, közös turisztikai fejlesztése és a magyar-szlovák együttműködés élénkítése a határmentén. Kozárdot állítólag idáig is „csodafaluként" tartották számon, mert a munkanélküliség ismeretlen erre fele, és a település 170 lakosára évente 15 ezer turista jut.
Akik igencsak kedvelik a helyi ízeket: a kozárdi alma, szilva, cseresznye, meggy, körte, kajszibarack, csipke- és bodzalekvárokat, adalékmentes gyümölcsleveket, biomézeket,kecske-, és juhsajtokat, a kemencés lángost, a gyöngytyúkból, mangalicából és szürkemarhából készített ételeket.