Gasztro hvg.hu/ élelmiszer online 2014. december. 22. 16:54

Az év meglepetése: magyar whisky

43% alkoholfokos, 12 éves, tölgyfahordóban érlelt és meglehet, hogy egyszer hungarikum lesz. Békésben született.

Talán vannak, akiknek dereng valami, mivel rukkolt ki az őszi Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon a Békési Pálinka Manufaktúra. Nos, nem egy legeslegújabb ritka gyümölcspárlattal, hanem az első hazai készítésű whiskyvel.Így már nem csoda, hogy ott volt a helyük a novemberi Whisky Show-n is. Párlatfronton méltán érdemlik ki az év meglepetése címet.

Tulajdonképpen érthetetlen is, hogy miért nem volt nekünk idáig ilyen. Hiszen gabonánk van, a párlatkészítéshez sem csak konyítunk, hordók is akadnak üresen, a technológia sem annyira ördöngös. Kellett hozzá egy igazán  elszánt, whiskyrajongó pálinkafőző mester, aki elég türelmes is a végkifejlethez ( ahhoz, hogy egy maláta- (malt) vagy gabonapárlatból (grain) whisky legyen, minimum 3 évnyi hordós érlelés szükséges; és csak utána jöhet a blendelés, már ha nem single mart, azaz házasítatlan rangra pályáztatva érlelik tovább a palackba valót). Nos, az idén kiderült, hogy Békési Zoltán minden előbbi kritériumnak megfelel,és titokban már 12 éve készül a nagy dobásra.

vince.hu

Whiskyje árpamalátából készült (a mester a scotch-ot kedveli). Szőlősgazdák "levetett " boroshordóit még kádárokkal kiégetette, mielőtt hosszú álomba szenderítette a párlatot. Meg is lett a 12 éves Single Barrel, hordónként sorszámozott tételekben.

Állitólag az elmúlt évtizedben már amerikai hordókat is beszerzett a manufaktúra, hogy befogadják a magyar whisky következő generációját.