Egy évvel ezelőtt alakult a Nárcisz Asztaltársaság. Tavaly decemberben hét étterem fogott össze, hogy heti egy menü árával támogassa a Magyar Hospice Alapítványt. A virág, mely az egész világon a súlyos betegekkel foglalkozó intézmények szimbóluma, kinyilt: az adományokból az óbudai Hospice Házban egy betegszoba egész éves fenntartását tudják fedezni.
" A magyar vendéglátás már világszinvonalú a gasztronómia terén, de a társadalmi felelősségvállalás tekintetében jócskán elmaradunk a nyugati éttermektől. A Nárcisz Asztaltársaság megalapításával a legmagasabb nívót képviselő éttermek fognak össze, hogy egy fontos ügyet támogassanak" - mondta Schreiner Gábor, a Nobu séfje, a társaság fővédnőke a tavaly decemberi alakuló ülésen.
Azóta a hét alapító tag, az Alabárdos, a Cyrano, a Larus, a Nobu Budapest, a Robinson, a Suelto és aTrattoria Pomo D’Oro mellé újabb három étterem, a Bodrogi, a Pastrami és az Ürömi Hütte csatlakozott. A társaság éttermei és vendégei fontosnak tartják az élet tiszteletét, ezért vállalják, hogy heti egy menü árával támogatják a Magyar Hospice Alapítványt.
"Valós és kézzelfogható támogatást nyújtunk egy valódi és értékes tevékenység támogatásához és a Magyar Hospice Alapítvány esetében biztosak lehetünk abban, hogy a pénzünk a legjobb helyre megy és a valóban rászorulókat segíti."- nyilatkozta Sváby András, az Ürömi Hütte tulajdonosa.
Az éttermek támogatásának köszönhetően a Hospice Házban egy betegszoba egész éves fenntartását tudja megoldani az alapítvány, és ezzel évente közel 30 gyógyíthatatlan betegnek és családjának segítenek az élet legnehezebb szakaszában.
“Alapítványunk jelmondata az, hogy: “Minden perc értékes”. Hiszen a hospice nem arról szól, hogy véget ér az élet, hanem arról, hogy még tart.(..) Bár tevékenységünk egy részét finanszírozza a társadalombiztosítás, az alapitvány költségvetésének több mint felét adományokból kell biztosítanunk. Az asztaltársaság tagjainak felajánlása - amit a náluk fogyasztó vendégeknek is köszönünk -, folyamatos támogatást nyújt számunkra" - e szavakkal mondott köszönetet az éttermeknek Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója november 27-én, a Hospice Házban tartott találkozón.