Gasztro hvg.hu 2014. október. 10. 19:43

Szakácssapkákban mért siker - Gault& Millau Magyarország

Egy kötetben 348 étterem, 561 szálloda, 153 borászat, 451 bor. Megjelent a Gault&Millau Magyarország 2015 kalauz. Böngészni, kóstolni, tapasztalni bőven van mit egy évre. De nézzük, kik a legjobbak a G&M szigorú ítészei szerint a vendéglátásban.

 

A kalauz értékelése szerint a legjobb hazai éttermek - a maximális 20-ból adható - 17 ponttal és három szakácssapkával elismerve a következők:  a két Michelin csillagos étterem, a Costes és az Onyx, valamint a ZONA bisztró.  16 pontos, két szakácssapkás az Alabárdos étterem, az idén Michelin csillagot elnyert Borkonyha, a Laci!Konyha! az Olimpia vendéglő és a Salon Restaurant. 15 pontos, szintén két szakácssapkás az Aranykaviár étterem, a Babel, a Csalogány 26, és a LouLou Restaurant .

A Michelin csillagos Borkonyha a G&M Év étterme
facebook

 A Gault&Millau Magyarország 2015 étterem- és borkalauz Év étterme díját a Borkonyha kapta, Feltörekvő étterem díját a gyulai Patrióta étterem, A vidék étterme elismerést a békéscsabai Brill étterem, az Alternatív vendéglátás díjat pedig a Pesti Burger és Bár. Az Év konyhafőnőke Ádám Csaba, az Olimpia étterem séfje lett.

A pincészetek közül a tokaji Bott pince lett a kiadványban az Év borászata, és miként tavaly, úgy az idén is Szepsy István borászata és a Demeter pincészet került a legjobbak közé.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) az új Gault&Millau étterem- és borkalauz bemutatóján adta át az Aranyszalag Minőség tanúsítványokat is.

Az egyesület az  Aranyszalag Minőség tanúsítványt abból a megfontolásból alapította, hogy „az támaszként szolgáljon mindazoknak, akik tudnak és mernek minőséget teremteni, másfelől a tanúsítvány hiteles információt kíván adni azoknak, akik ilyen minőséget keresnek.”  

Az Aranyszalag Minőségi Tanúsítványt idén Balogh Nagy Erzsébet keleméri Île de France-báránya és Baumgartner Antal tisztavérű szőke mangalicája kapta. A mostani elismerésekkel együtt összesen 11 ( Tetrabbit szabadtartású nyúl, Zselicvad, MasterGood tanyasi csirke, Brunner méz, Molnár János kecskesajtok, parajdi só, Rózsavölgyi csokoládé, Kiss család bezdáni fűszerpaprika, tarpai szilvalekvár)  tanúsítványt adott ki idáig az MGE.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület Hagyomány és evolúció díját az október 9-iki Gault&Millau díjátadó ünnepség díszvendége, az osztrák   Eckart Witzigmann, az évszázad szakácsa  kapta.

 Megjegyzés: A G&M nemzetközi pontozási rendszerében a maximálian elérhető pontszám, öt szakácssapkával díjazva, a 20. Ezt a lehető legritkább esetben ítélik meg,a világ legszűkebb élvonalához tartozó éttermek tartoznak ide. Mint ahogy a 19 pontos, négy szakácssapkás vendéglátóhelyek is a világ legjobbjai közé soroltatnak. Nemzetközi viszonylatban a 18-17 pontosak, három szakácssapkával már kiemelkedőnek számítanak. a 16-15 pontos, két szakácsapkások nagyon jónak.

A kalauzt a 60-as évek derekán alapította két francia szakíró, Henri Gault és Christian Millau, az ő eredeti elképzelésük szerint: " maximális pontszám tulajdonképpen senkinek sem jár, hiszen senki sem tökéletes..."

Élet+Stílus Galicza Dorina 2024. december. 28. 20:00

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.