Gasztro hvg.hu 2014. október. 03. 18:46

A svájci bor és a magyar luxusmárka

Hogy egy svájci étteremben nem jönnek zavarba, ha bort kell ajánlani egy ételhez, abban biztosak lehetünk. Ám azt kevesen tudják, hogy a francia, olasz és más európai, újvilági borok mellett, a sajátjaikból is bőven válogathatnak.

Nem szégyen az, ha egy borkedvelőnek még harmadjára sem valamely svájci bor jut eszébe, ha választania kell. A svájciak maguk igen büszkék borászatukra, mi viszont nem is ismerjük a boraikat. Olyan sok alkalmunk nem is nagyon lenne kóstolgatni, mert boraik  jellemzően helyben fogynak el. Az egyik legismertebb szőlőfajtájuk a chasselas (saszla), illetve a petit arvine, amelyet azért a szemfülesek a VinCE Budapest 2014-en megismerhettek.

Szőlőültetvények a svájci hegyek között
foodandwine

Amint azt a VinCE szervezői lapjukban hírül adták, éppen Svájcban, a Genfi-tó partján, Montreuxban  kerül sor október 29 - november 2. között az online bormédia szakíróinak, bloggereinek hetedik világkonferenciájára. Természetesen kóstoló is szerepel a programban, 40 svájci borász mutatkozik majd be a résztvevőknek.  Ráadásul egy Grand Tasting keretében a világ leghíresebb női borszakértője, Jancis Robinson is svájci borokat fog felvezetni. Előadótársa az a svájci tudós, Dr. José Vouillamoz lesz, aki társszerzőként közreműködött Jancis legutóbbi könyve, a Wine Grapes megírásában. Vouillamoz amúgy élharcosa az alig ismert, sőt néhol kihalófélben lévő szőlőfajták megmentésének.

A konferencia programjában magyar borok bemutatása is szerepel. A Tokaj Kereskedőház támogatásával Tokaj-Hegyalja boraival ismerkedhet meg a több mint 300 résztvevő, még hozzá Ronn Wiegand MW vezetésével. A “Magyar Nemzet Luxusmárkája” néven futó kóstolóra a konferencia első napján kerül sor –  luxusmárkához méltó helyszínen, a Hotel Suisse Majesticben.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?