Gasztro Haulitus Anikó 2014. augusztus. 19. 14:53

Tökéletes paradicsomos fogások - recept

A nyár pirosló, karmazsin színű ajándéka a paradicsom. Nemcsak a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, de a mediterrán receptek szinte mindennapos szereplője.

Ez a mutatós, kerek, messziről pirosló ,,gyümölcszöldség” Közép-Amerikából származik, és Európában csak a XVI. században vált ismertté. Nevének eredetét az azték ,,tomatl” névre vezetik vissza, Itáliában aranyalmának, azaz pomo d’ oro-nak nevezik, a provánsziak is nagyra tartják, egyenesen a szerelem almájának nevezik. Nemhiába, hiszen sok helyen úgy tartották, a paradicsom afordiziákumként is megállja a helyét.

A XIX. században még csak a tehetősebb, úri családok asztalán piroslik, de a század végére már sokan élvezhetik lédús zamatosságát.

Nagyon jól tesszük, ha gyakran fogyasztunk paradicsomot, hiszen nagyon értékes anyagokkal látja el szervezetünket. A kiugróan magas C-vitamintartalom mellett A-provitamin-, B- és E-vitamin tartalma is jelentős. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a foszfor, a kalcium, a kálium, a magnézium és a vas. Egyik legértékesebb anyaga minden bizonnyal a likopin, ami antioxidánsként segít megelőzni a rákos daganatok kialakulását. Érdemes tudni, hogy a likopin vízben nem, csak zsírban oldódik, így jól tesszük, ha a paradicsom mellé vajas kenyeret eszünk. A paradicsomnak nagyon alacsony a kalóriatartalma, 10 dkg mindössze 15 kalóriát tartalmaz.

Gy.Zs.

Akkor most indulás a piacra, zöldségeshez, és válogassunk paradicsomot! Mindig érett, de még kemény, sérülés nélküli paradicsomot vegyünk. A puhább példányok inkább befőzésre alkalmasak. Ha befőzünk, ne spóroljunk az idővel – mindenképpen válogassuk át a paradicsomokat, mert egyetlen túlérett, rosszízű példánytól is a teljes mennyiség kárba veszhet. A friss paradicsom héja feszes, nem ráncos és fényes.

Az érzékeny gyomrúak jobban teszik, ha fogyasztás, főzés előtt eltávolítják a héját, mivel így könnyebben emészthető. Ha tetejét bevágva nagyon forró vízbe tesszük egy-két percre, akkor a hája könnyedén lehúzható.

A paradicsomot, mint alapanyagot igazán sokoldalúan használhatjuk fel. Nyersen, salátákhoz, töltött paradicsomként. Az olasz konyha szinte elképzelhetetlen nélküle, Talán nincs is olyan pizza, amin ne piroslana valamilyen formában.

Gyerekek kedvence a paradicsomleves, vagy a ketchup, ilyenkor nyáron érdemes töltött paprikát készíteni friss paradicsomból. Remek hűsítő ilyenkor a nyáron a friss paradicsomból készült ivólé – amely a népszerű Bloody Mary koktél alapja is.

Jól tesszük, ha a paradicsomhoz és abból készült ételekhez zöldfűszereket is használunk. Jól illeszkedik hozzá az oregano, a bazsalikom, a petrezselyem, a kapor és a kakukkfű, de a fokhagymával is kellemes párost alkot.

 Receptek

  

Aréna2000

PIKÁNS KETCHUP HÁZILAG

2 kg érett, puhább paradicsom

2 dl vörösborecet      

25 dkg barnacukor

4 közepes fej vöröshagyma

6 gerezd fokhagyma

2 evőkanál apóra vágott friss bazsalikom

3 teáskanál őrölt koriander

1 evőkanál őrölt kömény

2 teáskanál frissen őrölt fekete bors

4 szem szegfűszeg

2 teáskanál finomra reszelt gyömbér

ízlés szerint só

olívaolaj

 

A paradicsomokat dobjuk 1 percre forrásban lévő vízbe, majd távolítsuk el a héjukat. A zöld csutka részét vágjuk ki.

A vöröshagymát tisztítsuk meg, és vágjuk apróra. Öntsünk egy lábasba olívaolajat és pároljuk meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a fűszereket és pároljuk tovább.

A paradicsomot vágjuk kockára, adjuk a hagymás-fűszeres keverékhez. Időnként meg-megkeverve forraljuk fel, majd botmixerrel keverjük simára. Adjuk hozzá a vörösborecetet és a cukrot, majd ismét forraljuk fel.

Ha felforrt, akkor töltsük tiszta, fertőtlenített üvegekbe. Zárjuk le, pár percre állítsuk az üvegeket fejre, majd 24 órára tegyük szárazdunsztba.

 

OLASZ ZÖLDBAB

1 kg friss vagy mélyhűtött zöldbab

4 nagyobb, érett paradicson

4 gerezd fokhagyma

4 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt fekete bors

2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom vagy oregano

20 dkg ízesebb reszelt sajt

 

A zöldbabot tisztítsuk meg és vágjuk 3-4 cm-es darabokra. az olívaolajat öntsük egy lábasba, melegítsük fel, majd pároljuk meg rajta a zöldbabot. A paradicsomnak forró vízbe mártva húzzuk le a héját, vágjuk apró kockára, nyomjuk össze, majd adjuk az összezúzott fokhagymával együtt a zöldbabhoz. Pár percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket és reszelt sajttal meghintve tálaljuk. Nyári könnyű vacsoraként önálló fogásként is nagyon finom, de húsokhoz köretként is megállja a helyét.

 

SAJTOS SÜLT PARADICSOM

4 nagyobb, érett paradicsom

2 nagyobb mozzarella sajt

12 dkg kéksajt

4 gerezd fokhagyma

1 közepes fej lilahagyma

4 evőkanál olívaolaj

1 púpos evőkanál friss, apróra vágott bazsalikom

1 csokor petrezselyem apróra vágva

frissen őrölt fekete bors

őrölt fehér bors

 

A paradicsomot és a mozzarella sajtot kb. 1 cm vékony szeletekre vágjuk, és a karikákat felváltva lerakjuk egy tűzálló tálba. Az olívaolajhoz hozzákeverjük az apróra vágott lilahagymát és a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a fűszereket és megkenjük vele paradicsomos-sajtos réteget.  Meghintjük összemorzsolt kéksajttal és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad. Friss fehér bagettel vagy pirítóssal tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

Sport Balizs Benedek 2024. december. 31. 20:00

Garantált a libabőr – ezek voltak az év legszebb magyar sportpillanatai

Utolsó másodperces magyar gólok az olimpián, a foci- és a kézilabda-Eb-n, a férfi párbajtőrözők aranytussal megnyert döntője, példátlan holtverseny női 1500 gyorson, a „semmiből jött” aranyérem taekwondóban és Milák Kristóf olimpiai bajnoki címet érő benyúlása. Csak néhány pillanat az év legszebb magyar sportsikereiből, amelyeket most képekkel és videókkal elevenítünk fel.