A nyár pirosló, karmazsin színű ajándéka a paradicsom. Nemcsak a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, de a mediterrán receptek szinte mindennapos szereplője.
Ez a mutatós, kerek, messziről pirosló ,,gyümölcszöldség” Közép-Amerikából származik, és Európában csak a XVI. században vált ismertté. Nevének eredetét az azték ,,tomatl” névre vezetik vissza, Itáliában aranyalmának, azaz pomo d’ oro-nak nevezik, a provánsziak is nagyra tartják, egyenesen a szerelem almájának nevezik. Nemhiába, hiszen sok helyen úgy tartották, a paradicsom afordiziákumként is megállja a helyét.
A XIX. században még csak a tehetősebb, úri családok asztalán piroslik, de a század végére már sokan élvezhetik lédús zamatosságát.
Nagyon jól tesszük, ha gyakran fogyasztunk paradicsomot, hiszen nagyon értékes anyagokkal látja el szervezetünket. A kiugróan magas C-vitamintartalom mellett A-provitamin-, B- és E-vitamin tartalma is jelentős. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a foszfor, a kalcium, a kálium, a magnézium és a vas. Egyik legértékesebb anyaga minden bizonnyal a likopin, ami antioxidánsként segít megelőzni a rákos daganatok kialakulását. Érdemes tudni, hogy a likopin vízben nem, csak zsírban oldódik, így jól tesszük, ha a paradicsom mellé vajas kenyeret eszünk. A paradicsomnak nagyon alacsony a kalóriatartalma, 10 dkg mindössze 15 kalóriát tartalmaz.
Akkor most indulás a piacra, zöldségeshez, és válogassunk paradicsomot! Mindig érett, de még kemény, sérülés nélküli paradicsomot vegyünk. A puhább példányok inkább befőzésre alkalmasak. Ha befőzünk, ne spóroljunk az idővel – mindenképpen válogassuk át a paradicsomokat, mert egyetlen túlérett, rosszízű példánytól is a teljes mennyiség kárba veszhet. A friss paradicsom héja feszes, nem ráncos és fényes.
Az érzékeny gyomrúak jobban teszik, ha fogyasztás, főzés előtt eltávolítják a héját, mivel így könnyebben emészthető. Ha tetejét bevágva nagyon forró vízbe tesszük egy-két percre, akkor a hája könnyedén lehúzható.
A paradicsomot, mint alapanyagot igazán sokoldalúan használhatjuk fel. Nyersen, salátákhoz, töltött paradicsomként. Az olasz konyha szinte elképzelhetetlen nélküle, Talán nincs is olyan pizza, amin ne piroslana valamilyen formában.
Gyerekek kedvence a paradicsomleves, vagy a ketchup, ilyenkor nyáron érdemes töltött paprikát készíteni friss paradicsomból. Remek hűsítő ilyenkor a nyáron a friss paradicsomból készült ivólé – amely a népszerű Bloody Mary koktél alapja is.
Jól tesszük, ha a paradicsomhoz és abból készült ételekhez zöldfűszereket is használunk. Jól illeszkedik hozzá az oregano, a bazsalikom, a petrezselyem, a kapor és a kakukkfű, de a fokhagymával is kellemes párost alkot.
Receptek
PIKÁNS KETCHUP HÁZILAG
2 kg érett, puhább paradicsom
2 dl vörösborecet
25 dkg barnacukor
4 közepes fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 evőkanál apóra vágott friss bazsalikom
3 teáskanál őrölt koriander
1 evőkanál őrölt kömény
2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
4 szem szegfűszeg
2 teáskanál finomra reszelt gyömbér
ízlés szerint só
olívaolaj
A paradicsomokat dobjuk 1 percre forrásban lévő vízbe, majd távolítsuk el a héjukat. A zöld csutka részét vágjuk ki.
A vöröshagymát tisztítsuk meg, és vágjuk apróra. Öntsünk egy lábasba olívaolajat és pároljuk meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a fűszereket és pároljuk tovább.
A paradicsomot vágjuk kockára, adjuk a hagymás-fűszeres keverékhez. Időnként meg-megkeverve forraljuk fel, majd botmixerrel keverjük simára. Adjuk hozzá a vörösborecetet és a cukrot, majd ismét forraljuk fel.
Ha felforrt, akkor töltsük tiszta, fertőtlenített üvegekbe. Zárjuk le, pár percre állítsuk az üvegeket fejre, majd 24 órára tegyük szárazdunsztba.
OLASZ ZÖLDBAB
1 kg friss vagy mélyhűtött zöldbab
4 nagyobb, érett paradicson
4 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
só
frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom vagy oregano
20 dkg ízesebb reszelt sajt
A zöldbabot tisztítsuk meg és vágjuk 3-4 cm-es darabokra. az olívaolajat öntsük egy lábasba, melegítsük fel, majd pároljuk meg rajta a zöldbabot. A paradicsomnak forró vízbe mártva húzzuk le a héját, vágjuk apró kockára, nyomjuk össze, majd adjuk az összezúzott fokhagymával együtt a zöldbabhoz. Pár percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket és reszelt sajttal meghintve tálaljuk. Nyári könnyű vacsoraként önálló fogásként is nagyon finom, de húsokhoz köretként is megállja a helyét.
SAJTOS SÜLT PARADICSOM
4 nagyobb, érett paradicsom
2 nagyobb mozzarella sajt
12 dkg kéksajt
4 gerezd fokhagyma
1 közepes fej lilahagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 púpos evőkanál friss, apróra vágott bazsalikom
1 csokor petrezselyem apróra vágva
só
frissen őrölt fekete bors
őrölt fehér bors
A paradicsomot és a mozzarella sajtot kb. 1 cm vékony szeletekre vágjuk, és a karikákat felváltva lerakjuk egy tűzálló tálba. Az olívaolajhoz hozzákeverjük az apróra vágott lilahagymát és a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a fűszereket és megkenjük vele paradicsomos-sajtos réteget. Meghintjük összemorzsolt kéksajttal és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad. Friss fehér bagettel vagy pirítóssal tálaljuk.