„A jó halászléhez végy egy kanál jókedvet, egy csipet humort és egy nagy adag lelket” – tartják Baján, ahol a halfőzés ünnepén évente 2000 bográcsban rotyog egyszerre a halászlé. Az idei, 19. halfieszta július 10-én veszi kezdetét, ám a nagy nap, a közös főzés ezúttal is szombaton, 12-én lesz.
A Bajai Halfőző Fesztivál 1996 óta csábítja látogatók ezreit a városba. A város alapításának 300. évfordulójának tiszteletére szervezték meg az első nagy közös halfőzést, amiből hamar hagyomány lett. A fesztivál már nagykorú, egy híján húsz esztendős, de még a kerek születésnap előtt nevet változtatott, pontosabban előneve lett: az esemény hivatalosan immáron Családbarát Bajai Halfőző Fesztivál.
A szervezők szerint ez is mutatja, a 19. találkozón a családok szórakoztatásáé a főszerep. Biztos mindennek nyomós oka van, de aki már valaha is megfordult a bajai össznépi ünnepen, ugyancsak el kezd csodálkozni: miért, eddig nem erről szólt? Hiszen ilyentájt a belváros minden talpalatnyi helyét bográcsok lepik el, és este hat órakor egyszerre gyújtanak alá az alkalmi szakácsok, főz és kóstol az egész város apraja-nagyja, mondhatni nagyon is családilag. Erre a napra az is hazatér, akit messzire vitt innen sora.
A bográcsokban rotyogó, méltán híres bajai halászlé a régi hagyományokat követve legalább háromnegyed részben pontyból készül, és a gyufatészta nem maradhat el mellőle-belőle. Ezen túl pedig majd ’minden családnak van valami tuti titkossága.
Egy biztos, Magyarország uniós társfinanszírozással megvalósuló Halászati Operatív Programja (HOP) - amelynek fő célja a halfogyasztás népszerűsítése -, Baján már réges régen megvalósult. Itt senkit sem kell agitálni, hogy a jó és egészséges hazai halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára. Lehet róluk példát venni.
A fesztiválról részletek: itt