Ugyancsak vonzó álruhában érkezett a polcokra a súlyos, életveszélyes megbetegedést okozó méreg. Idáig póriasan csak kolbászméregnek neveztük, most megkapta a gourmand jelzőt.
A hétvégi MTI közlemény, a NÉBIH figyelmeztetése nyomán még vasárnap délben felvette a kapcsolatot a Világevő az illetékesekkel, hogy többek között az is kiderüljön, miként kerülhetett egy kistermelő készitménye "hetedhét országba".
Bár a Keksz Zsolt - féle Gourmand Company-nak a kistermelői regisztráció birtokában csak Budapesten és Eger 40 kilométeres körzetében volt jogosultsága a forgalmazásra, a viszonteladói hálózaton keresztül bárhova eljuthattak a termékek.
A botulotoxin mérgezés nem véletlenül első számú közellenség. Olyan talajlakó, spóraképzésre képes baktérium okozza, amely adott termék nem megfelelő hőkezelése esetén virulens marad a kész élelmiszerekben.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője, Zoltai Anna több részletkérdésre is kitért a Világevő blog megkeresésére.