Gasztro hvg.hu 2014. június. 23. 10:58

Botulotoxin - a legerősebb szerves méreg

Ugyancsak vonzó álruhában érkezett a polcokra a súlyos, életveszélyes megbetegedést okozó méreg. Idáig póriasan csak kolbászméregnek neveztük, most megkapta a gourmand jelzőt.

A hétvégi MTI közlemény, a NÉBIH figyelmeztetése nyomán még vasárnap délben felvette a kapcsolatot a Világevő az illetékesekkel, hogy többek között az is kiderüljön, miként kerülhetett egy kistermelő készitménye "hetedhét országba".

nébih

Bár a Keksz Zsolt - féle Gourmand Company-nak a kistermelői regisztráció birtokában csak Budapesten és Eger 40 kilométeres körzetében volt jogosultsága a forgalmazásra, a viszonteladói hálózaton keresztül bárhova eljuthattak a termékek.

A botulotoxin mérgezés nem véletlenül első számú közellenség. Olyan talajlakó, spóraképzésre képes baktérium okozza, amely adott termék nem megfelelő hőkezelése esetén virulens marad a kész élelmiszerekben.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője, Zoltai Anna több részletkérdésre is kitért a Világevő blog megkeresésére.

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?