Gasztro hvg.hu 2014. április. 30. 17:53

A bor új ruhája

Üveg helyett újrahasznosított papírból készült palackokba tölt borokat a kaliforniai Truett Hurst borászat, Paper Boy, avagy Rikkancs néven.

A kaliforniai székhelyű Ecologic Brands céggel működik együtt a borászat, hogy csökkentse a borosüvegek ökológiai lábnyomát - adja hírül a Termékmix szaklap.

 Újrahasznosított, belül műanyag bevonattal impregnált  kartonpapírból készülnek a sztenderd bordeaux-i formátumok. Ezeknek a palackoknak 67 százalékkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint az üvegnek. A hagyományos csomagolásnál 85 százalékkal könnyebbek, így nemcsak környezetkímélők, de a szállításuk is praktikusabb. A kiürült palackoknak a szelektív gyűjtőben a helye, nem kell eldobni, mert továbbra is újrahasznosíthatók.

facebook

A belevaló sem akármi. A Truett Hurst 26 hektáron termelő kézműves borászat a kaliforniai Dry Creek Valley-ban. Alapítói az első Zifandel tőkéket az 1800-as évek végén Olaszországból hozták magukkal, ma is ez a birtok fő fajtája a Sirah mellett. Tiszteletben tartva a terroirt, vallják, hogy a bor legyen fűszeres és merész, vagy gyümölcsös és elegáns. Az érlelésnél csak a legjobb francia és amerikai tölgyfahordókat használják.