A napokban röppent fel a hír, hogy a bohocós gyorséttermi hálózat a tömegtermékekből kikönyökölve a prémiumkategóriára gyúr, és luxusburgerrel teszteli a svájci pénztárcákat. Ennek kapcsán kicsit utánanéztünk, mit is jelent a luxus, s mit kóstálhat, ha hamburgerről van szó.
A jómódú alpesi országban kezdi tesztelni új luxusburgerét a McDonald’s, svájci frankról átszámítva 13 euróért, ami jó esetben is 4000 forint körül van. Ez kétségtelenül nem kevés, és valóban nem a bérből s fizetésből éppen csak megélő népek napi betevőjére szolgál. De luxus kategóriában még a mezőny legaljának poros nyomába se lép. Mert oda nem lehet bekerülni egy 180 grammos, mezítlábas prémium marhahúspogácsával.
Hogy milyen egy hamburger luxus kivitelben, azt leginkább az Óperenciás- tengeren túl, konkrétan egy sivatag kellős közepén tudják. A Las Vegas-i Mandala Bay hotelben már másfél évvel ezelőtt is 5000 dollárért - tessék ezt napi árfolyam szerint váltani - kínálták a Fleur Burgert szarvasgombás briósban, libamájjal, és mi tagadás, egy palack 1990-es évjáratú Petrus borral. A Paris Las Vegas szállóban ennél jóval kevesebből behamburgerezhetett az éhes vándor, pláne ha a félkarú rabló kicsilingelte neki a három hetest, mert 777 dollárért Kobe marhafasírtot dugtak a hamburgercipójába, Maine homárral, prosciuttoval, brie sajttal, 100 éves balzsamecettel marinált hagymasalátával . S hogy jobban csússzon a falat, Dom Perignon pezsgőt töltöttek a pohárba.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/4fb3888a-a2e8-4ee4-854a-3c4adb53c1e6.jpg)
A még most is érvényes - tudomásunk szerint senki sem vette a fáradtságot, egy újabb összeállítására- eddigi top 10-es lista 3. helyezettje további száz dollárt engedett az árból. New York-ban 666-ért mérte a Kobe húspogácsát libamájjal töltve, Grueyere sajttal borítva, kevés homárral, pici kaviárral, szarvasgomba szeletkével megbolondítva, Kopi Luwak kávébabtörettel készült BBQ- szósszal locsolva. A sereghajtó 10. helyen egy snassz 100 dolláros floridai McGuire's burger végzett, filet mignon-ból, Moet&Chandon bubissal.
Ezek voltak a legcsúcsosabb hamburgerek egészen tavaly nyár végéig. Amikor is elkészült a világ legeslegdrágább hamburgerhúsa több mint 300 ezer dollárért. Igaz, hogy egy londoni laboratoriumban.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/329c917e-e0b4-44bf-83e5-3f45d23a6672.jpg)
Aki azonban még egy darabig nem váltana laborhúsra, és feltöri a malacperselyt, az idehaza is luxuskodhat. Például a belvárosi Prime Steakhouse svájci McDonald's árban 250 grammos Wranger és Hickory marhaburgert kínál. A KNDRY- nál pedig Wagyu marhából 200 grammos Milliárdos burger kínálkozik libamájjal, kéksajttal megugorva a 10 ezret.