Gasztro hvg.hu 2014. március. 30. 13:21

Tokaji másként - borecet manufaktúra

A Tokaj-Hegyalján nagy mennyiségben előforduló minőségi borokból –furmintból, muskotályból és aszúból– biológiai erjesztéssel állít elő eceteket a Tokaji Borecet Manufaktúra, amelynek március 27-én avatták fel új gyártóüzemét Bodrogkeresztúron.

A 2010-ben indult családi vállalkozás új üzemének avatásán dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet, üdvözölve, hogy a magyar vidék újabb értékteremtő  vállalkozással gazdagodott. Az ünnepségen részvevő Tombor András, a Tokaj Kereskedőház Zrt. felügyelőbizottságának elnöke pedig ígéretet tett rá, hogy a kereskedőház a magas minőségi elvárásoknak megfelelő alapanyagot szolgáltat a borecetek előállításához. Formanek Csenge, a cég ügyvezetője azoknak mondott köszönetet, akik valamilyen formában segítették a vállalkozást az eddig megtett úton.

borecet.hu

A beruházás összértéke 320 millió forint. Az üzem és a hozzá tartozó technológia 127,7 millió forint Európai Uniós támogatás segítségével valósult meg. A saját hozzájárulás minden pályázat esetében 50%-os intenzitású volt. 
Az üzem idén megcélzott termelési kapacitása 200.000 liter. Ezt a mennyiséget modern,un. Frings-típusú szubmerz eljárás alkalmazásával kívánják elérni, amely a jelenleg ismert leghatékonyabb és legkorszerűbb módszer a biológiai erjesztésű ecet előállítására. 
  A manufaktúra indulása óta számos díjat érdemelt ki. Legutóbb 2013 decemberében, a Nemzetgazdasági Minisztérium  „A hónap induló vállalkozása” címet adományozta a cégnek. Termékeik a Kiváló Magyar Élelmiszer (egyúttal a Magyar Termék) védjegyének viselési jogát is elnyerték.

A meghívott vendégeket a manufaktúra dolgozói üzemlátogatásra és kóstolásra invitálták. A különböző ízű   borecetekhez, a vállalkozást a kezdetek óta figyelemmel kísérő és segítő, tanácsadó-kreatív séf, Segal Viktor komponált fogásokat.

 A manufaktúrán egyébként minden érdeklődőt szívesen fogadnak, hétköznaponként / 9.00-16.00 óra között / látogatható. A különböző ízesítésű, fűszerezésű eceteket pedig bárki kipróbálhatja otthoni konyháján is a - a hazai gasztrobologerek által össszeállított - receptfüzetük alapján. 

Egy kis ízelítő a recepttárból:

Zöld tojásleves

Hozzávalók 4-5 adaghoz:

1 vastag vagy két vékony hosszú (40-50 cm) póréhagyma,
vagy ekkora mennyiségű zöldhagyma (a zöld részével együtt),
2 ek. liszt,
1 tk. naturella ételízesítő,
1 tk. szárított tárkony
1/2 tk. szárított lestyán,
só, bors,
1 ek olaj,
5 tojás,
1-3 kanál tokaji tárkonyos borecet
ízlés szerint pirított kenyérkocka, tejföl, friss petrezselyem

Elkészítés:

A hagymát apróra vágom és kevés olajon megpirítom.
A fazekat lehúzom a tűzről és a hagymára szórom a lisztet, majd a fűszereket és gyors mozdulatokkal elkeverem, majd felöntöm kb. 2 liter vízzel és visszateszem forralni.
Amikor a lé felforrt, hozzáteszem a tokaji tárkonyos borecetet, majd egyenként beleengedem a tojásokat, vigyázva, hogy ne keveredjenek szét. A levest még kb. 10 percig főzöm, ezalatt a tojások is megfőnek.

 A leves magában is nagyon jó, de lehet bele tenni pirított kenyérkockát, néhány evőkanál tejfölt és a tetejére szórni némi aprított petrezselymet.

 

Köszönjük a receptet Birskörtének!

Élet+Stílus Galicza Dorina 2024. december. 28. 20:00

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.