Gasztro T.S. 2014. március. 11. 16:48

Bekeményítenek a séfek az ételpornó ellen

Tavaly jöttek az első hírek arról, hogy egyes külföldi éttermekben betiltanák az ételfotózást. Most úgy tűnik, a dolog kezd komolyra fordulni. Egyre több francia és amerikai séf keményít be.

Főleg Michelin-csillagos séfek azok, akik egyáltalán nem fogadják szívesen az általuk készített fogások fényképezését. Egyes amerikai éttermekben már tiltják az ételfotózást, míg mások árkedvezménnyel igyekeznek elejét venni az elharapódzott jelenségnek.

Az ember azt gondolná, mindenkinek szíve-joga eldönteni, lefényképezi-e a vacsoráját, vagy ebédjét, s mikor miként osztja meg azt valamelyik internetes közösségi oldalon, vagy csak teszi be az emlékkönyvébe. Idehaza még nem hallottunk olyan helyről, ahol korlátozásokkal fognák vissza a fotós vendég ténykedését, de találkoztunk már olyan pincérrel, vendéglőssel, aki szemmel láthatólag nem örült a dolognak. Ez több okkal is magyarázható: ő is tudja, hogy ami az asztalra került, hagy némi kívánnivalót maga után; félti a szakmai titkokat, feltételezve, hogy a kedves vendég képes a fotó alapján otthon kikockázni, mi van a tányéron; s végül, a konyhaművész ugyanúgy ragaszkodna a szerzői jogaihoz, mint egy zeneszerző, író, grafikus, vagy akár egy fotós.

El Celler De Can Roca: Sole ötféle olívás emulzióval - lehet utánozni...
Gyimesi Zsuzsa

Ez utóbbit kapiskálhatjuk a kulináris fotózás liberalizmusa ellen fellépő sztárséfek körében. Közéjük tartozik Gilles Goujon a galliai gasztronómia nagy megújítója, aki a haute cuisine (magas konyhaművészet) művelőjeként 2010-ben már három Michelin-csillagot érdemelt ki L'Auberge du Vieux Puits nevű éttermével. A 146 lakosú Fontjoncouse-ban fogadójával hírnevet szerző tulajdonosséf úgy véli, ételeinek lefényképezése és a közösségi oldalakra való feltöltése az ő szellemi tulajdonának lopása, lehetőséget adva más szakácsoknak a fogásai lekopírozására. Észrevételezi még, hogy gyakran kifogásolható az okos telefonokkal készített ételfotók minősége, amelyek akár ronthatják is a hírnevét. Ugyanakkor elismeri, komplikált megtiltani az éttermi fotózást, mivel erre még nem találtak ki megfelelő formulát, legfeljebb indirekt módszerekkel igyekszik rávenni vendégeit a mellőzésére. Csak csöndben jegyezzük meg, hogy az ételek fotói a L'Auberge du Vieux Puits weblapján is láthatók, mint ahogy a legtöbb vendéglátóhely rendszeresen galériányi képet tesz fel saját facebook oldalára is.

A világelső Rocáék nem féltik a titkaikat:eukaliptusz fagylalt avokádó és lime gyöngyökkel
Gyimesi Zsuzsa

A külföldi sajtóban foodstagram  (kedvenc ételek fotózása okostelefonnal  )  és food porn, ételpornó megnevezéssel is jelölt jelenség elleni fellépés másik neves képviselője Franciaországban Alexandre Gauthier, a Restaurante La Grenouillère séfje és tulajdonosa. A Michelin étteremkalauz egycsillagosa - a világ legjobb 100 étterme közül az 54. helyet is kiérdemelte 2013-ban - már egy, a fotózás mellőzésére utaló logót is kirakatott Madelaine-sous-Montreuilben található, 16. századi parasztházból átalakított éttermében. Figyelmeztetve vendégeit, a fényképezőgép és bármilyen más fotóapparátus nemkívánatos eszköz az ebéd vagy vacsora közben.

A tengerentúlon, hasonlóan, mint a francia éttermekben, megoszlik a fotózásról a szakmabeliek véleménye, van, aki   szívesen látja a fényképező vendégeket, s jelentős reklámértéket tulajdonít az internetes közösségi oldalakra felkerülő ételfotóknak. New Yorkban - még hozzá külföldi példa alapján - az udvarias elutasítók közé tartoznak azok, akik százalékos kedvezményt kínálnak fel, ha vendégük nem érez ellenállhatatlan vágyat az elé tálalt étel valamilyen módon való megörökítésére. Talán a legnevesebb tiltók közé tartozik a Nagy Alma egyik legismertebb étteremcsoportjának, a Momofukunak koreai-amerikai tulajdonosa, egyben séfje, David Chang. A 2010-ben a Time magazin által a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választott mesterszakács főként a gasztronómiai zarándokhelynek számító Momofuku Ko-ban, tekinti érvényesnek a fotózást tiltó szabályt. A kis ételbárba, ahol mindösszesen 12-en foglalhatnak helyet a konyhával közvetlen összeköttetésben álló ételpultnál, csak a legkiváltságosabbak juthatnak be, mivel olyan nagy az igény a vacsoraszeánszaira. New York City más neves éttermeiben is vannak már elfogadott íratlan szabályok, például a - most éppen az egészségügyi hatóságok szigora nyomán kis bajba került -  Per SE és a Le Bernardin esetében, ahol a fényképezőgép vakujának a használata esik tilalom alá. Az Union Square Tocqueville nevű éttermében az okostelefonok közömbösítését „holt zóna” kialakításával oldották meg, ugyanis az épület teljes egészében fémből készült...

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.