Gasztro MTI 2014. február. 27. 11:59

Szombaton télbúcsúztató fánkfesztivál lesz

Az idén elmaradt telet búcsúztatják szombaton a többségében szlovákok lakta Pilisszentkereszten egy nagyszabású, vidámnak ígérkező fánkfesztivállal.

A most hetedik alkalommal sorra kerülő mulatság mára nemzetközivé nőtte ki magát, mert a fánksütő versenyre szlovákiai és romániai csapatok is beneveztek – mondta Demjén Márta az egész napos rendezvény szervezője.

Wicsek András

Párkányból, Zólyomból és Nagyszalontáról is érkeznek amatőr konyhaművészek, hogy a sütés tudományában jártas helyi asszonyokkal összemérjék, kinek a fánk remeke a legfinomabb. Ki-ki saját receptje szerint süti az összességében többezernyi, vaníliakrémmel, csokoládéval, barack- és szilvalekvárral megbolondított nyalánkságot, az elsőség eldöntésére a közönség szavazatára is számítanak.

Reggel a templomban szlovák nyelvű misével kezdődik a nap, majd a régi népi hagyományt követve egy, maga után rudat húzó szekér vonul végig a falun. A rúd végén kocsikerék forog, rajta egy népviseletbe öltözött legény, hajadon bábuval, ők jelképezik a farsang utolsó táncos párját. Ez utóbbi nem szó szerint értendő, mert egész nap néptáncbemutatók, este pedig farsangi bál színesítik a programot.

A kulturális kínálat "Gyüttünk, Maradtunk, Alkotunk" című kiállítással bővül, amelyen itt letelepedett szlovák amatőr képzőművészek festményei, fafaragásai láthatók. De lesz kirakodóvásár, és különféle gyerekprogram is.

Az ingyenes rendezvénynek a három éve a pilisi faluban átadott Szlovák Ház ad otthont, amelyet azóta a két ország barátságának szimbólumaként tartanak számon.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?