Gasztro hvg.hu 2014. február. 17. 20:26

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj

Több évszázada írják a bikavér történetét két hazai borvidékünkön, Egerben és Szekszárdon. A rendszerváltás óta arra törekednek, hogy a hosszú évtizedeken át megtépázott hírnevű vörösbor presztízsét visszaadják és megerősítsék. Ennek szellemében február 21-én másodszorra mutatják be együtt az egri és a szekszárdi termelők bikavér boraikat Budapesten egy, a nagyközönségnek is nyitott kóstoló keretében.

A rendszerváltást követően itthon lezajló borászati forradalom jegyében egyre inkább az egyediségre, a termőtáj adottságait és hagyományait ötvöző borstílus megőrzésére ésmagasabb szintre emelésére koncentrálnak a két borvidéken. Szükségszerűen nagyobb felelősséggel és munkával jár a nemzetközi példák adaptációja helyett a saját bor koncepciójának továbbgondolása. Eger és Szekszárd tudatos gondolkodását mutatja, ahogy mind több figyelmet szentelnek a bikavér fejlesztésének, és mind komolyabb terveik vannak vele.

Andersen Dávid

Az előrelépés érdekében az elmúlt évtizedben mindkét borvidéken szigorították a helyi szabályozásokat, és igyekeztek egyeztetni azokat a szempontokat, amelyeknek alapján a termelők valóban jellegzetes és egyedi borral tudnak előállni.  

Egerben megalkották a bikavér superior és grand superior kategóriákat, amelyeknek egyértelmű célja, hogy az alapként szolgáló klasszikus bikavérek fölött egy prémium kínálatot hozzanak létre terroir alapú, ásványos borokból. Az előírásoknak megfelelően azáltal jelenítenek meg hozzáadott értéket, hogy érettebb szőlőalapanyagot, valamint hosszabb hordós és palackos érlelést tesznek kötelezővé.  

Szekszárdon szabályzat írja elő, hogy a helyi bikavér alapját a kékfrankos mellett a kadarkának kell adnia. Lényeges eleme a szabályozásnak a kadarka kötelezővé tétele, ami a bor fűszerességét minden esetben kiemeli  a kékfrankos gyümölcsössége és jó savstruktúrája mellett. A szekszárdi borászok egymás borainak rendszeres kóstolásával is a magasabb minőséget célozzák meg, szigorú, kétharmados egyetértésre volt szükség ahhoz is, hogy a februári kóstolón ki-ki bemutathasson egy-egy szekszárdi tételt. Ugyancsak ezt a célt szolgálja a hamarosan bevezetésre kerülő közös formátumú palack.

A két borvidék olyan bikavér „párbajt” folytat, amelyben nem ellenfelek, hanem partnerek. Amint azt Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus nyilatkozta: „Meggyőződésem, hogy a két bikavér nemhogy konkurense egymásnak, sokkal inkább erősítik a márkát. Mindkét borvidék hasonló karakterű borokat készít bikavér név alatt, hiszen maga a házasítás ténye, és az, hogy a bornak kékfrankos dominánsnak kell lennie, már önmagában alátámasztja ezt. Véleményem szerint a cél az, hogy a termőtájban rejlő adottságokra és a borászok egyéniségére, szaktudására támaszkodva egyre határozottabb karaktert öltsön a bikavér mint borműfaj.”

Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajon kiállító borászok: Besenyei Borászat, Bodri Pincészet, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Demeter Pincészet, Eszterbauer Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Hagymási Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Kovács Nimród Borászat, Fritz Pince, Heimann Családi Birtok, Márkvárt Pince, Merfelsz Pince, Mészáros Borház, Ostoros-Novaj Bor, Sebestyén Pince, St. Andrea, Takler Pince, Thummerer Pince, Tüske Pince, Vesztergombi Pince, Vida Családi Borbirtok, Vincze Béla Borászat.

Időpont és helyszín: február 21., Corinthia Hotel Budapest,  17:00-21:00 óra között..