Gasztro hvg.hu 2014. február. 06. 13:02

Megmutatták, milyen masszából készül a McNuggets

Nem a neten terjedő rózsaszín trutyiból készíti a McDonald's a csirkefalatkákat, hanem egy kicsit másfajta trutyiból – ez derül ki a gyorsétteremlánc által publikált videóból.

A McDonald's kanadai egységének marketingesei egy ideje úgy próbálják a gyorsétkezde ételeivel kapcsolatos előítéleteket cáfolni, hogy promóvideókkal mutatják be, milyen munkafolyamatok révén jutnak el a végtermékig.

Korábban megmutatták például, hogy az éttermi menükön látható ételfotók nem csalással készülnek, hanem azokat egy konyha-stúdióban valóban elkészítik, és a különféle beállítások után tényleg így festenek.

Most a McNuggets nevű csirkefalatkák gyártási folyamatát mutatták be, miután egy neten keringő kép szerint furcsa rózsaszín masszából készül a gyerekek által kedvelt étel. Az ontariói Cargillben lévő húsüzembe beengedett kamera a gyártás egyes mozzanatait rögzíti csak, ez alapján viszont azt gondolhatjuk, hogy a falatkák egész csirkemell-színhúsból készülnek, mivel a mindentől megtisztított egész mellhúsok kerülnek egy hatalmas konténerbe. Innen aztán az aprítóba öntik őket, ahol – ezt nem mutatják, de mondják – csirkebőrrel aprítják össze masszává, és fűszerezik.

A cég ellátási igazgatója megmutatja, hogy ez a massza valóban nem pont olyan, mint a neten terjedő fotón. Ezután a kiszaggatott falatkák kétféle folyékony panírbevonatot kapnak, és mélyhűtik őket, megsütni az étteremben szokták.

A Chicken Nuggetsnek, vagyis a csirkefalatkáknak egyébként nemrég Jamie Oliver, az angol sztárséf ment neki, bár az ő videójában nem állítja, hogy a McDonald's fogása készül így, ahogyan az alábbi videón bemutatja. A filmben megmutatta, hogy a csirke minden darabjának felhasználásával, összeturmixolt és szitán átnyomkodott pempőből készülő falatkákra még akkor is rágerjednek a gyerekek, ha végignézték, hogyan készült.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?