Nemcsak a különlegesnek számító fogások maradnak ki a 22. téli olimpiai játékokra érkező sportolók napi menüjéből. Az illetékes élelmezésfelügyeleti szerv egy tiltólistát is összeállított azokról az ételféleségekről, élelmiszerekről, amelyeket a versenyek idején nemhogy a rendezvények éttermeiben, de Szocsi más vendéglátóhelyein sem szabad elkészíteni, illetve felhasználni.
Az Oroszországi Fogyasztóvédelmi Felügyelet krasznodári területi osztálya központi irányelvek alapján állított össze egy tiltólistát a nemkívánatos készítményekről és alapanyagokról. A megjelent nyilatkozatok szerint, ehhez a közétkeztetésre vonatkozó – 2001 óta érvényes – orosz közegészségügyi-epidémiaellenes előírásokat tartalmazó rendeletet vették figyelembe. A nemzetközi normákhoz igazodva elsősorban abból az alapelvből indultak ki, hogy a 2014-es téli olimpiai és paralimpiai játékok résztvevői, látogatói csak úgynevezett hasznos ételeket (?) fogyasszanak, maximálisan kerülve az ételmérgezést vagy bármilyen járványveszélyt magában rejtő konyhai készítményeket. (Ez utóbbi értelmezése szerintünk nem igazán tisztázott, s mint tudjuk, járványért nem csak az alapanyag lehet felelős egy konyhán… – a szerk.)
A listára összesen 11 étel és alapanyag került fel. Érdekes módon, ezek főként éppen tartósított élelmiszerek: szárított hal- és gombafélék, zöldség-, hús-, hal- és gombakonzervek, valamint tiltják a nem pasztőrözött tejből készült túrót. A saját készítésű (kézműves?) sör, alkoholos és üdítőitalok forgalomba hozására, árusítására is korlátozásokat vezettek be, ha azok nem kerülnek előzetes bejelentésre, hatósági vizsgálatra és engedélyeztetésre.
A legnagyobb visszhangot egy nagyon egyszerű, bárki által, bármikor könnyen elkészíthető ételféleség a makaroni po flotszki (макароны по-флотски), vagyis a makaróni flottilla módra tiltása váltotta ki. Ez a fogás egyébként a szokásosan főtt makaróniból és olajban átsütött, sült hagymával összekevert, erősen borsozott darált húsból áll. A férfias és kalóriadús „népeledel” elnevezése állítólag az orosz tengeri flottától származik. Alapanyagai, a szárított tészta és a konzerv vagy sóban tartósított hús könnyen és hosszú ideig elállt a hajókon, és gyakran főzték a legénységnek. Egyes források szerint a nagy októberi szocialista forradalom idején is népszerű népélelem volt. Hát, ha csak ezért nem…
A vendéglősök azonban nem aggódnak Szocsiban a tiltás miatt. Máris tudják a megoldást: a darált húsos makaróniból némi paradicsomsűrítmény vagy püré, és fűszerek hozzáadásával bolognai lesz, azt pedig nem tiltja semmi. – Mi is szívesen rendelkezésükre bocsátjuk tökéletes bolognai receptünket...