Nem is olyan régen minden sorkatona tudta nálunk, hogy ha nem is kerülhet a konyhára, a szakácsokkal jóban kell lenni. A katonaviselt, gulyáságyúk árnyékában felnőtt honfiak emlékezete a történeteikkel együtt ízeket is őrzött.
A csajkákba adagolt szaftos pörköltek és füstös babgulyások ízét épp úgy, mint a rettenetes, ragacsos rizses húsokét, lekváros tésztákét és pláne, a brómos teákét. És mindenhez történet is került.
A spanyol hadsereg 1964 óta évente megjelenő kalendáriumba írja a történeteit. Kész már a 2014-es jubileumi, 50. kiadvány A konyha és a hadsereg címmel.
A legjobb séfeket kérték fel, hogy állítsanak össze hagyományos katonai menüket. A főzésre-sütésre többek között olyan sztárok vállalkoztak, mint Paco Roncero, Dani García, Ramón Freixa, Alberto Chicote . Nem restelltek átmenetileg berukkolni a seregbe. Különböző katonai egységekhez szálltak ki. A kalendárium szerkesztői ügyeltek a részletekre is, a séfeknek külön katonai formaruhákat szabattak, az egyes alakulatok fegyvernemi jelzéseivel. A helyszínen készítették el ételeiket és ott készültek velük a kalendáriumba kerülő étel- és receptajánló interjúk, fotók is. „Így a színek, textúrák és ízek valódi hadi kontextusban jelennek meg a naptárban” – írja az ABC gasztronómiai rovata.
S hogy mit pakoltak a sztárszakácsok - több Michelin-csillaggal - a spanyol „gulyáságyúkba”? Csak néhány példa: Paco Roncero, a madridi Terraza del Casino séfje a 71. légvédelmi tüzérezredhez látogatva többek között hagyományos húsgombócokat sült krumplival. Ramón Freixa a királyi rezidencia Don Juan nevét viselő gyalogos logisztikai egységének konyhájában La Mancha módra kínálta a paprikás omlettet. A La Rioja-i Agoncilló helikopteres bázisán Francis Paniego (logroñói Tondeluna étterem) malacorros pacalt prezentált riojai módra. A marbellai Calima étterem tulajdonos séfje, Dani Garcia a málagai tartománybeli Ronda város légiósainak cseresznyés gazpachót (zöldségleves) főzött. A ma egyik legismertebb spanyol „médiaszakács”, Alberto Chicote (népszerűek Rémálom a konyhában, Top-séf című televíziós műsorai – a szerk.) pedig tartalmas vidéki salátatállal készítette fel a jaramai ejtőernyős bázis katonáit a napi kiképzőugrásokhoz.
Sajnos a részletes recepteket csak a jövő évi kalendáriumból tudhatjuk meg. Addig eljátszunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha a mi katonai-rendőrségi bázisainkra is ideiglenesen bevonulna egy-két hazai nagyágyú.