Gasztro T.S. 2013. november. 21. 17:31

Sztárséfek a hadseregben

Nem is olyan régen minden sorkatona tudta nálunk, hogy ha nem is kerülhet a konyhára, a szakácsokkal jóban kell lenni. A katonaviselt, gulyáságyúk árnyékában felnőtt honfiak emlékezete a történeteikkel együtt ízeket is őrzött.

A csajkákba adagolt szaftos pörköltek és füstös babgulyások ízét épp úgy, mint a rettenetes, ragacsos rizses húsokét, lekváros tésztákét és pláne, a  brómos teákét. És mindenhez történet is került.

A spanyol hadsereg 1964 óta évente megjelenő kalendáriumba írja a történeteit. Kész már  a 2014-es jubileumi, 50. kiadvány  A konyha és a hadsereg címmel.  

A legjobb séfeket kérték fel, hogy állítsanak össze hagyományos katonai menüket. A főzésre-sütésre többek között olyan sztárok vállalkoztak, mint Paco Roncero, Dani García, Ramón Freixa, Alberto Chicote . Nem restelltek átmenetileg berukkolni a seregbe. Különböző katonai egységekhez szálltak ki. A kalendárium szerkesztői ügyeltek a részletekre is, a séfeknek külön katonai formaruhákat szabattak, az egyes alakulatok fegyvernemi jelzéseivel.  A helyszínen készítették el ételeiket és ott készültek velük a kalendáriumba kerülő étel- és receptajánló interjúk, fotók is. „Így a színek, textúrák és ízek valódi hadi kontextusban jelennek meg a naptárban” – írja az ABC gasztronómiai rovata.

A gaspacho nem maradhatott ki
restorantecalima.es

 S hogy mit pakoltak a sztárszakácsok - több Michelin-csillaggal - a spanyol „gulyáságyúkba”? Csak néhány példa:  Paco Roncero, a madridi Terraza del Casino séfje a 71. légvédelmi tüzérezredhez látogatva többek között hagyományos húsgombócokat sült krumplival. Ramón Freixa a királyi rezidencia Don Juan nevét viselő gyalogos logisztikai egységének konyhájában La Mancha módra  kínálta a paprikás omlettet. A La Rioja-i Agoncilló helikopteres bázisán Francis Paniego (logroñói Tondeluna étterem) malacorros pacalt prezentált riojai módra. A marbellai Calima étterem tulajdonos séfje, Dani Garcia a málagai tartománybeli Ronda város  légiósainak cseresznyés gazpachót (zöldségleves) főzött. A ma egyik legismertebb spanyol „médiaszakács”, Alberto Chicote (népszerűek Rémálom a konyhában, Top-séf című televíziós műsorai – a szerk.) pedig tartalmas vidéki salátatállal készítette fel a jaramai ejtőernyős bázis katonáit a napi kiképzőugrásokhoz.

Sajnos a részletes recepteket csak a jövő évi kalendáriumból tudhatjuk meg. Addig eljátszunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha a mi katonai-rendőrségi bázisainkra is ideiglenesen bevonulna egy-két hazai nagyágyú.

 

hvg360 Tiszóczi Roland 2024. november. 30. 07:00

Európának a katonai kiadások duplája sem lenne elég, ha az USA nélkül kellene védenie Ukrajnát

Donald Trump úgy vélekedhet, hogy legyen most tűzszünet a jelenlegi ukrajnai frontvonalon, Európa pedig oldja meg önerőből a térség biztonságának későbbi fenntartását. Ennek oka részben az, hogy az Egyesült Államoktól a közel-keleti és a csendes-óceáni térség növekvő feszültségei is igénylik az erőforrásokat. Kérdés, mennyi pénz és főként mennyi idő kell az európai hadiipar felfuttatására. Ami Magyarországot illeti, a honvédségi beszerzéseket intéző állami cég elleni kibertámadásban kiszivárgott dokumentumok szerint a jövőben feltehetően annyit sem költ majd védelemre, mint amennyit a NATO-ban vállalt.