2013. november. 19. 16:23 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. november. 19. 18:33 Gasztro

Ragasztóval készül sok óriási rántott hús

Egészségre nem ártalmas, ezért használható az az enzim, amelyet a húsnyesedék összeragasztásához használnak – mondta ki az Európai Bizottság az InfoRádió szerint. Az óriási rántott szeletekhez használt ragasztóval leginkább a német éttermekben lehet találkozni.

A fogyasztóvédők annyit el tudtak érni, hogy ennek az enzimnek az alkalmazását fel kell tüntetni az éttermek étlapjain vagy a csomagolt húsokon – közölte az InfoRádió. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértői bizottságának vezetője szerint a magyar éttermek általában nem használják ezt az anyagot.

Konkrétan a thrombin nevű enzimről van szó -Vmondta Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértői bizottságának vezetője. Ha nyesedékhúsokat összekevernek ezzel az enzimmel, és hagyják egy órát állni, akkor a húsdarabkák összeragadnak, amit szépen ki lehet klopfolni, és óriási rántott szelet lesz belőle – ismertette a technológiát a szakértő.

A szakember szerint az enzim tulajdonképpen az egészségre nem ártalmas, de bizonyos etikai-erkölcsi kérdéseket felvet. Egyrészt azt, hogy ha a fogyasztó nem tudja, miként készült a termék, azt gondolja, igazi rántott húst fogyaszt. Másrészt vannak bizonyos vallási előírások, amelyek esetében nem lenne szabad például sertésbélből készült thrombint fogyasztani.

Aggályosnak nevezte a szakember azt is, hogy a húsok eleve nem sterilek, tartalmaznak mikroorganizmusokat. Ha még egy óra hosszát hagyják is az enzimmel állni, a baktériumok felszaporodnak. Minél több a baktérium a húsban, annál nehezebben lehet azokat elpusztítani, sokáig kell sütni-főzni, hogy egészséges, fogyasztható étel készüljön belőlük – figyelmeztetett Dömölki Lívia.

Azt mondta, az uniós fogyasztóvédők megpróbálták kiharcolni, hogy a thrombint ne lehessen használni, ám ez nem sikerült. Annyit viszont sikerült elérniük, hogy ha egy étteremben a menüben szerepel ilyen hús, akkor oda kell írni: az húsragasztó enzimmel vagy thrombinnal készült. Ha ilyen terméket előkészített ételként árulnak a boltokban, ugyanezt a figyelmeztetést a csomagolásra kell ráírni.

Dömölki Lívia szerint Magyarországon még nem tapasztalta, hogy használják ezt az enzimet, leginkább a németeknél lehetett ezzel találkozni.

A szakember arról is beszámolt, hogy az európai fogyasztóvédelmi szervezetek küzdöttek azért: kerüljön fel a tiltólistára a cukorkák, sütemények és krémek színezéséhez használt mesterséges színezék, de nem sikerült ezt véghez vinniük. Elmondta, Angliában készült egy felmérés 1200 gyermek részvételével. A diákok közül 600-an kaptak mesterséges színezéket és tartósítószert – nátrium-benzoátot – tartalmazó készítményeket, 600-an pedig nem.

A felmérés alapján kiderült, hogy e szerek figyelemkiesést és hiperaktivitást okoznak – mutatott rá Dömölki Lívia. Hozzátette: a tanulmányt megkapta az Európai Bizottság. Ám a testület véleménye azt volt: olyan sok színezéket nem fogyasztanak az emberek, hogy be kelljen tiltani használatukat. Azonban rá kell írni az ilyen szereket tartalmazó termékre, hogy fogyasztása gyermekeknél figyelemkiesést okozhat.

Élet+Stílus Galicza Dorina 2024. december. 28. 20:00

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.