2013. november. 18. 20:54 MTI Utolsó frissítés: 2013. november. 18. 20:51 Gasztro

A 60-as évek óta nem koplaltak ennyit az olaszok

Olaszországban 2 milliárd euróval kevesebbet költöttek élelmiszerre idén, mint a válság előtt, 2008-ban. Elsősorban édességekre, rágcsálnivalóra és üdítőitalokra szánnak kevesebbet, mind több családban sütik maguk a kenyeret és a süteményt.

A gazdasági válság közepette keményen spórolnak az élelmiszereken az olaszok, az idén már eddig 2 milliárd euróval kevesebbet költöttek, mint 2008-ban, és ezzel a fogyasztás a 60-as évek szintjére esett vissza.

Az Unioncamere, az olasz kamarák szövetsége hétfőn közölt felmérése szerint elsősorban édességekre, rágcsálnivalóra és üdítőitalokra szánnak kevesebbet, mind több családban sütik maguk a kenyeret és a süteményt. Megrohanják az üzleteket akciós termékekért és egyre többen támaszkodnak a konyhakertjükben termelt zöldségre, gyümölcsre.

Soványnak ígérkezik a karácsonyi forgalom is. A Codacons fogyasztóvédelmi szövetség úgy számítja, hogy élelmiszerre 7,5 százalékkal, utazásra 8,5 százalékkal fognak kevesebbet költeni, mint egy éve, cipőből és ruházati termékekből pedig 11 százalékkal esik vissza a forgalom.

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?