Egyre nehezebben juthatnak a magyarok gesztenyepüréhez
A hazai gesztenyetermesztéshez mind az éghajlati, mind a talajminőséget érintő feltételek kedvezők lennének, mégis alig van itthon gesztenyefa – írja az Origo.
Hiába él Magyarországon hat államilag is elismert szelídgesztenye-fajta, és hiába kedvező a termesztésükhöz az éghajlat is, a hazai gesztenyefogyasztás nagy részét importból kell fedezni – írja az Origo.
A korszerű, nagy ültetvények hiánya mellett a másik probléma a gesztenyefákat tizedelő kártevők, kórokozók jelenléte, amelyek nemcsak itthon, de máshol is veszélyeztetik a növény fennmaradását. A növénynek három igazán komoly ellensége van, és mindhárom halálos.
"A hazai termés mennyisége arra sem elég, hogy a magyar fogyasztók igényeit fedezze, ezért kell főleg Olaszországból és Spanyolországból importálni. A magyar termés a kereslet 10 százalékát fedezi csupán" – nyilatkozta a lapnak Böröcz Ildikó, a Sarkpont Zrt. kereskedelmi igazgatója, aki főként forgalmazási kérdésekben illetékes.