110 szárazkolbász versenyzett Békéscsabán
Több mint százezren látogattak el a Csabai Kolbászfesztiválra, amely a szervezők szerint idén felülmúlta a várakozásokat. A tavalyinál is több csapat vett részt a kolbászkészítésben, közülük sokan érkeztek a szomszédos országokból, de jöttek távolabbról is.
Vasárnap este zárult a négynapos rendezvény, amelyre az ország minden pontjáról érkeztek vendégek és kolbászkészítők. A korábbinál jóval több kiállító és vendég jött Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból, valamint Lengyelországból – mondta Hégely Sándor fesztiváligazgató.
A kolbászkészítő versenyen Thaiföldről, Afrikából és Ausztráliából érkezett csapatok is indultak.
A szárazkolbászok versenyében a 110 beadott kolbászból a Budai Péter vezette szakmai zsűri azt találta a legjobbnak, amelyet a békéscsabai Baczovszky Roland készített. A második helyezést Bobály Lajos mezőberényi kolbászmester nyerte el, a harmadikat pedig a békéscsabai Péli István.
A szombati kolbászgyúró versenyen három első helyezést osztott ki a zsűri: a Mokry Sámuel-sátorban versenyzők közül a mezőberényi Balázs Zoltán bizonyult a legjobbnak, a Csabagyöngye-sátorban a szarvasi Varga József készítette el a legjobb friss kolbászt, a sportcsarnokban gyúrók közül a budapesti Szőke László nyerte a versenyt. Vasárnap a híres kolbászkészítők emlékére rendeztek versenyt, a Krajcsó Pál-emlékversenyen az első helyezést egy orosházi csapat nyerte Kovács Imre vezetésével.
A fesztiváligazgató kiemelte: az esti koncertek idején a nagysátor mindig megtelt, 8-10 ezer ember hallgatta az előadókat, énekelt és táncolt a fellépőkkel együtt.