"A csabai kolbász jól kifejezi a magyarság alkotóerejét" - a miniszter hungarikumot avatott
Kolbászfalu és 44 oldalas kolbászkatalógus - a csabai kolbász jól járt vele, hogy hivatalos hungarikummá avatták.
Az országban elsőként katalógus készült az egy hete hungarikummá nyilvánított csabai kolbászról, a kiadványt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere mutatta be kedden.
A csabai kolbász egyedi ízvilágú, kiváló népi eredetű élelmiszer, amely világszerte ismert. Ez a hungarikum jól kifejezi a magyarságra jellemző alkotóerőt - mondta Fazekas Sándor. A csabai kolbászt 180 termelő készíti Békéscsabán.
A miniszter közlése szerint a hungarikumok népszerűsítésére hamarosan marketingkampány indul, illetve az értékmentő tevékenységet folytató egyesületek számára több mint 150 millió forintnyi pályázati forrás áll rendelkezésre a védett termékek népszerűsítésére.
A kolbász sokkal több, mint termék vagy ételrecept, megtestesíti azt a kultúrát és világfelfogást, amely szerint "saját termékeinket megbecsüljük, ismertté tesszük" - mondta Fazekas Sándor.
Vantara Gyula (Fidesz-KDNP), Békéscsaba polgármestere elmondta: a csabai kolbász különlegességét gazdag paprikázása és borsmentessége adja.
44 oldalas katalógus és kolbászfalu
A színes, 44 oldalas katalógus a kolbászkészítés tradíciója mellett 14 kézműves kolbászkészítőt, azaz a termelőt is bemutatja - közölte a polgármester. Terveik szerint évente újabb termelőkkel bővítik a kört, a katalógust minden évben kiadják majd.
A kolbászkatalógusba azok a regisztrált kistermelők kerülhettek bele, akik megfeleltek az egyszerűsített állategészségügyi vizsgálaton, illetve folyamatosan megfelelő mennyiséget tudnak szállítani a csabai kolbászból - mondta Vantara Gyula.
A Békés megyei városban a kolbász kultúráját bemutató kolbászfalu is készül, a tervek szerint a jövő nyárra fejezik be.
A 8 ezer példányban megjelent kolbászkatalógust békéscsabai és gyulai szálláshelyeken, Budapesten, valamint a csabai kolbászfesztiválon terjesztik, a város az elkészítéséhez az Agrármarketing Centrum pályázatán nyert 4,5 millió forintos támogatást.
A katalógus szerint a kézműves csabai kolbász védjegyoltalom alá helyezése folyamatban van. Békéscsabán egyaránt készül vékony- és vastagkolbász, a csabai kolbász alatt ez utóbbit, azaz a vastagkolbászt kell érteni, amit máshol szaláminak hívnak.