Hatökrös fogat, bika és békésen legelésző szürkemarhák foglalják el a Vajdahunyad várat szeptember 13. és 15. között. A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSzTE) második alkalommal rendezi meg a Szürkemarha Vigadalmat. A cél, hogy visszavezesse a fajtát a köztudatba és a magyar konyhákba.
A Mezőgazdasági Múzeum Dísztermében szeptember 13-án délelőtt Koppány Gábor, az MSzTE elnöke és Csomós Miklós, Budapest oktatási és kulturális főpolgármester-helyettese nyitotta meg a rendezvényt. Az ünnepélyes megnyitón Szenthe Ádám, az Öko-forrás Alapítvány elnöke Jánossy Andor - életmű díjat adott át dr. Bodó Imrének, akit a fajta megmentőjének tartanak, miután az 1960-as években a kifejezett tiltás ellenére folytatta a szürkemarha tenyésztését, megalapozva a mai hazai állományt.
Dr. Gyaraki Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője, a „Magyar szürkemarha hús” földrajzi árujelző oltalom védettségének (OFJ) gyakorlati jelentőségét mutatta be, amely a hamisítókkal szemben védi a fogyasztókat.
A Vigadalmon debütál az első magyar szürkemarha receptekönyv: a Szakácskönyv a Magyar szürkéhez Kerekes Sándor séf tollából, a Good Food Magazin / Kossuth kiadó /gondozásában. A szakácskönyv egyik erőssége, hogy fotók alapján azonosíthatók be az egyes - kevésbé - ismert húsrészek, segítve a bevásárlást, illetve a hamis alapanyagoktól való megkülönböztetést. Rögtön receptek is kapcsolódnak az egyes marharészek bemutatásához.. Ördögh Bálint, a Good Food Magazin főszerkesztője szerint a könyv komoly szerepet vállal a szürkemarha hús magyar konyhába való visszavezetésében, ahol jelenleg az egy főre jutó éves marhahúsfogyasztás 4-5 kg, és ennek csak kicsiny töredéke a szürkemarha.
A háromnapos fesztivál a fajtához kapcsolódó mesterségeket, a feldolgozás különböző módszereit, gasztronómiai és kulturális vonatkozásait is felvonultatja, illetve a National Geographic fajtatörténeti kiállítása és trófeakiállítás is megtekinthető.
A tavalyihoz hasonlóan, idén is szakértő zsűri osztja ki az „Eredeti Magyar Szürkemarha-termék Nagydíjat”, illetve három kategóriában ítélik oda a Vigadalom Legjobb Konyhája címet egy rendhagyó főzőverseny keretein belül: Bereznay Tamás, Pindroch Csaba, Gianni Annoni, Gyimesi Zsuzsa, Jókuti András és Csíki Sándor zsűrizik Kerekes Sándor séf vezetésével a fesztivál összes konyhájának kínálatát, hogy a Vigadalom vendégei a legjobb minőséget fogyaszthassák a három napos rendezvény alatt.
További információk és program:
facebook.com/szurkemarhavigadalom