Gasztro hvg.hu 2013. szeptember. 11. 16:41

Magyarország legjobb lángosozói

Vénusz egész nyáron kereste az igazit. A vecsési Vera néni lett az, aki ha akarja, mostantól 1000 liter olajban fürödhet. De valószínűbb, hogy inkább lángost süt benne, ha már Magyarország kedvenc lángosozójaként vezeti a 2013-as toplistát.

Nincs mese, a magyar ember a világ végére is elmegy a jó lángosért, de leginkább valamelyik piacra. S akkor jó neki, ha puha, de ropogós a széle, jókora darab, jól megfokhagymázva, sok tejföllel és sajttal adják. Nesze nektek táplákozástudósok, testkontrollosok, paleósok és a többiek.

A kívánatos kritériumokat nem a kisujjunkból szoptuk, és nem is – csak – a mi ízlésünket tanúsítja: kis híján 23 ezren szavazták meg az idén nyáron, amikor is május 15-től augusztus 15-ig keresték Vénusz kedvenc lángosozóját és a legideálisabb lángost. Tartunk tőle, hogy előbbi szám megsokszorozódhatna, ha a többiek is rátaláltak volna a Lángos Voks 2013 Facebook-oldalra. De valószínűleg, inkább sorban álltak a lángosozóknál, és ették a saját különbejáratrú kedvenceiknél a "magyar pizzát".

flickr.com/zsoolt

Szeptember elejére mindenesetre felszállt a fehér füst a versenyt menedzselő étolajforgalmazó háza tájáról, és kiderült, hogy a legtöbb közönség szavazattal Vera néni vecsési és gyáli piaci lángosa került a csúcsra. Kapott is érte 1000 liter napraforgó étolajat, amiből állítólag akár egyéves sütögetésre is futja.

A balatoni különdíjat a széplaki (Hungária utca) , frappáns nevű Széplaki Lángos Büfé érdemelte ki, míg a Tisza-tó környékén a tiszafüredi Cola Ételbár. Nekik is jutott a dicsőségen kívül 500-500 liter étolaj.

A top tízes listára feliratkozott még a gyáli lángosozó a Bartók Béla utcából (nagypiaci), Dorogról kettő is: a Matyi és a Dénes; Egerből a Rohlicsek, Pomázról a Szabadság téri, Szombathelyről az Ady téri, Balatonszemesről a Határ Büfé, Tiszakécskéről a Bercsényi utcai sütő.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?