A legelső palackos erjesztésű francia pezsgő, a Blanquette de Limoux legújabb változatát mutatják be a hazai nagyközönségnek a III. Pezsgő Világ Fesztivál dél-franciaországi vendégelőadói, míg a kiállítók több mint 50-féle tradicionális módszerrel készült pezsgőből és champagne-ból adnak kóstolót szeptember 4-én és 5-én a budapesti Buddha-Bárban.
A Pezsgő Világ fesztivál célja, hogy a nagyközönség kóstolás közben, szakértőkkel beszélgetve fedezhesse fel a különböző stílusokban elkészített pezsgőket. A kóstolókhoz kapcsolodó előadásokon pedig a hazánkban nem, vagy kevésbé ismert pezsgőkről szerezhetnek ismereteket az érdeklődők. Éppen ezért a választékra idén is komoly hangsúlyt fektettek a szervezők. A 15 kiállító tételei között megtalálhatóak lesznek a tradicionális módon (méthode traditionelle) elkészített magyar pezsgők, olasz metodo classico pezsgők és spanyol cavák, míg Franciaországból több régió is képviselteti magát: a Languedoc-Roussillon, Elzász és Champagne.
A három francia borvidékről crémant-okat (champagne-i módszerrel, de nem Champagne régióban készített pezsgőket) és öt neves Champagne ház tételeit ismerhetik meg a látogatók. Közöttük a legnagyobb ikonok, a Dom Pérignon vagy Cristal is kóstolhatóak lesznek poharanként, hogy minél többen ízlelhessék meg a pezsgővilág csúcsát képviselő luxus cuvée-ket.
David Bourdaire, a Bourdaire-Gallois vezetője és egyben borásza pedig személyesen képviseli majd a régiót, hogy válaszoljon a szakma és az érdeklődők kérdéseire.
A Pezsgő Világ előadásain további izgalmas témákban merülhet el a közönség. Márkus György szakértő nyitóelőadásán a rosé champagne-ok világába kalauzol el, a második nap champagne-kurzusán pedig a Taittinger ház új tételei, a Nocturne Sec és Rosé debütálnak majd.
A kétnapos program egyik legizgalmasabb pontja, hogy bemutatkozik hazánkban a beszédes Première Bulle, vagyis a legelső buborék névre keresztelt pezsgő, amelyről készítői büszkén vallják, hogy a világ legelső palackban erjesztett pezsgőjének leszármazottja. A limoux-iak elvitatják ugyanis az angol Merret doktortól és Dom Pérignon-tól a pezsgő feltalálását – írásos emlékeik szerint a szomszédos Saint-Hilaire apátság szerzetesei már jó száz évvel korábban, 1531-ben készítettek olyan palackban erjesztett bort, amiben buborékok fejlődtek. A később ’Blanquette de Limoux’ néven ismertté vált pezsgőkkel a Dél-Franciaországból érkező Gabi van Dael (Sieur d’Arques pincészet) és Arnaud Frederic (Antech pincészet) pezsgőkurzusain ismerkedhet meg a közönség.
További programok a pezsgovilag.hu oldalon.