Több mint kétszáz mázsa hal fogyhat a szegedi halfesztiválon
Szeptember 6-án kezdődik a Nemzetközi Tisza Halfesztivált Szegeden, amelyre több ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról.
A háromnapos gasztronómiai fesztivált tizenhetedik alkalommal szervezik meg, és várhatóan több mint kétszáz mázsa hal fogy majd el – mondta Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, szervező az esemény programját bemutató pénteki sajtótájékoztatón.
A fesztivált annak idején azért szervezték, hogy népszerűsítsék a halfogyasztást. A vendégek a halfőzés, sütés titkait is elsajátíthatják.
A péntek délután szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és a sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Eddig száztizenegy csapat nevezett, az indulók száma elérheti a másfélszázat is – mondta Frank Sándor.
A szakácsok kiérdemlik az örökös halfőző címet, ha legalább hétszer vettek már részt a rendezvényen. Az elismeréssel egy gyémántszemű ezüst hal, arany bogrács és rubinberakással ékesített plakett jár.
A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított 3500 literes bográcsban készíti el a hallét. Az óriásbográcsot legalább háromszor kell majd telefőzni ahhoz, hogy minden vendég jól lakjon. Más halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják a vendégeket.
Hagyomány, hogy a szegedi Somogyi-könyvtár kiállítással kapcsolódik a gasztronómiai fesztiválhoz: idén a közgyűjtemény archív fotóit hétfőtől bemutató tárlaton az érdeklődők megismerhetik, milyen volt a múltszázad elején a tiszai halpiac, hogy néztek ki a halászbárkák, vagy egy igazi szegedi halászcsárda. A közönséget könnyű- és népzenei koncertek, szépségkirálynő választás, sárkányhajó-fesztivál, gyermekprogramok és tűzijáték is szórakoztatja majd.