Ilyen még nem volt: szeptember 4. és 15. között első alkalommal rendezik meg hazánkban a Nemzetek Sajtversenyét, amelyen 15 ország több évszázada azonos technológiával készített, tradicionális nemzeti sajt-fajtája verseng a Magyarország Kedvenc Sajtja címért.
A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a nagy múltú európai sajtgyártásra, és bemutassa, népszerűsítse a legmagasabb minőségben készített nemzeti sajtféleségeket.
A szervező SZEGA Foods - több évtizedes sajt nagykereskedői tapasztalataira alapozva - 15 ország nagykövetségével együttműködve választotta ki a megmérettetésre a sajtokat. Talán nem alaptalanul feltételezzük, hogy hazánk nagykövetségével nem konzultáltak, hanem saját kútfőből, illetve pultból választották a jellegzetes „illatú” Lajta tanyasi pasztőrözött tejből készülő, félkemény sajtot. Igen tekintélyes ellenfelekkel kell megmérkőznie, nem győzünk drukkolni neki. Csakhogy néhányat emlitsünk. A belgák a 6 hónapig érlelt teljes tejből készülő Chimay-t indítják; Írországot a 12 hónapos Kerrygold érlelt cheddar képviseli. A szomszédos Szlovákia a nagy klasszikust, a juhtejes, füstölt Paranyicát küldi versenybe; Lengyelországból a kékpenészes Lazur érkezik. Nagyágyú francia a La Valencay pasztörizálatlan , természetes kérgű kecskesajt. Spanyolország a 12 hónapos, juhtejes Manchego-val keménykedik. Portugália a lágy vonalon hozza a Serra de estrela 4 hónapos, mosott kérgű juhsajtot.
Az érdeklődők a szeptember 4-10. között a SZEGA Foods (Budagyöngye) üzletében, szeptember 11-től pedig a Budavári Borfesztiválon, a Nemzetek Sajtversenye standján kóstolhatják meg a sajtokat.
A versenyben külön is értékel szakmai zsűri, de a Magyarország Kedvenc Sajtja címre a közönség voksol. A www.nemzeteksajtversenye.hu oldalon adhatják le szavazataikat. A honlapon regisztrált szavazók között a szervezők, az együttműködő nagykövetségekkel közösen felajánlott, értékes nyereményeket sorsolnak ki.