Gasztro T.S. 2013. augusztus. 21. 15:09

Veretes receptek a 21. századból

A külcsínt tekintve akár középkori kódexnek is nézhetnénk a gasztronómia alkimistájaként emlegetett brit sztárséf, Heston Blumenthal legújabb szakácskönyvét, amelyről minapi prezentációja után jelentek meg az első hírek.

A világ egyik legjelentősebb konyhai újítójaként ismert szakács rajong a veretes brit receptekért. Történészekkel és kutatókkal együtt munkálkodott azon, hogy régi, elfeledett ételleírásokat kutasson fel a középkorból és a viktoriánus korszakból. Éttermeiben, a The Fat Duck-ban (Kövér kacsa) és a Dinner-ben is asztalra adja az ezek alapján, kizárólag korhű alapanyagokkal   készült fogásokat. Igaz, a saját maga által újra értelmezett változatban. A klasszikus és szó szerint ízekre szedett ételek keletkezéstörténete, a velük kapcsolatos anekdoták és receptjeik jelennek meg a hamarosan kiadásra kerülő új könyvében, a Historic Heston Blumenthal-ban.

wikipedia.org.

A vaskos 416 oldalas, reprezentatív kivitelű szakácskönyv az előzetes kiadói ismertető szerint 28 receptet tartalmaz. Ehhez képest az ára elég borsos, az Amazon.com előjelzése szerint 180 dollár lesz. A könyvet a sokoldalúságáról ismert neves művész, Dave McKean illusztrálta. Nem először dolgozik  a sztárséffel, előző  közös munkájuk Blumenthal   The Fat Duck Cookbook  – A Kövér Kacsa című szakácskönyve.

Heston Blumenthal régi receptjei között szerepel a 14. századi „királyi rizses tál átitatva fűszerekkel”, amiből természetesen a hús sem maradhat ki, már a neve, Rice and Flesh (Rizs és hús) alapján sem. A fogás ősforrása az egyik legrégibb angol szakácskönyv a Forme of Cury, amelyet II. Richárd szakácsai írtak. A Michelin-csillagos séf konyhájának egyik kedvelt fogása a Meat Fruit (Húsgyümölcs), amely egy, az 1430-as évekre datálható mandarin pürés/zselés bevonatú csirke- és libamáj parfé, és hat napig tartó elkészítése után külső megjelenésében tökéletesen hasonlít a mandarinra.

wikipedia.org

A Powdered Duck, a porított kacsa, és a Baked Lemon Suet, a sült citromfaggyú az 1672-es évből való.  A talányos elnevezésű Salamagundy pedig1723-ból, és ez nem más, mint marhacsontvelőre rakott csirkeosztriga (a baromfi combja felett, a hát két oldalán a mélyedésben található szaftos húsfalat – a szerk.) karamellizált feketegyökérrel és tormakrémmel. Későbbi időszak receptje a viktoriánus kort idéző híres ál-teknős leves, a  Mock-Turtle Soup 1892-ből. A desszertek közül a legkorábbi az 1390-es évekből ismert angol sajttorta , a Sambocade , de az édesszájúakat bizonyára jobban izgatja majd a Tipsy Cake, a vaníliás-rumos briós nyárson sült karamellizált ananásszal, és az 1590-es évekből származó epertorta, a  Tart of Strawberries .

  Heston Blumenthal brit gasztronómiai múltat és jelent összekötő könyve a Bloomsbury Publishing kiadásában október elején jelenik meg az Egyesült Királyságban, s rá egy hónapra az USA-ban. Reméljük,  belátható időn belül magyarul is olvashatjuk, ha már úgyis London lett az egyik legnagyobb „magyar város”.