Bográcsos toplista: holtversenyben két étel a legnépszerűbb
A magyarok havonta legalább egyszer a szabadban főznek nyáron, méghozzá bográcsban – derült ki a Maggi friss felméréséből. Bográcsos ételeink közül a legnépszerűbb a pörkölt és a halászlé.
Nyári hétvégéken a konyhai szorgoskodás vagy az éttermi rendelés helyett sokkal szívesebben töltjük időnket és költjük el ebédünket a szabadban a családdal és a barátokkal – derült ki a Maggi felméréséből. A válaszadók közel 92 százaléka veszi elő nyáron rendszeresen a bográcsot és a grillkészletet, több mint negyedük szinte minden hétvégén, 41 százalékuk pedig havonta legalább egyszer főz a szabadban.
A magyarok közel fele gondolja úgy, hogy ha szabadtéri főzés, akkor bográcsozás kell, hogy legyen. A válaszadók szerint ugyanis hagyományos ételeink ebben elkészítve a legfinomabbak. A felmérés szerint a legnépszerűbb bográcsételeink 32-32 százalékkal holtversenyben a pörkölt és a halászlé, gulyást csupán a válaszadók 18 százaléka készít, míg paprikás krumplit 12 százalékuk, lecsót pedig 3 százalékuk főz a nyári hétvégéken. Ha éppen nem bográcsban főzünk, akkor grillen sütögetünk, a magyarok harmada választja ezt.
A kifogástalan bográcsos ízvilág elérésében a hagyomány és az ösztönök a mérvadóak – fogalmaz a közlemény. A válaszadók közel fele a családi receptekre hagyatkozik, negyedük pedig inkább a megérzéseire hallgat a bográcsételek készítésekor.
"Megérzés ide, családi recept oda, mindenki a hamisítatlan magyaros ízre törekszik, ennek érdekében a megkérdezettek több mint 80 százaléka használ ízesítőkockákat. A válaszadók szerint a halászlé és gulyásleves kockák szinte már hagyományos alapanyagai a bográcsban készült finomságoknak, a pörköltszaftkocka pedig a kiegyensúlyozott ízvilág biztosítása mellett nagy segítség a megfelelő sűrűség eléréséhez is" – tették hozzá.
A megkérdezettek közel fele mindennél többre értékeli a közös szabadtéri főzésben, hogy ilyenkor összejön a család és a barátok, és végre adódik alkalom a nagy beszélgetésekre, együttlétre.