Múzeumba zárták a zugfőzést
Nem is olyan régen még vadásztak a zugfőzőkre a fináncok. Mostanra muzeális értékké váltak kellékeik, és bárki hozzájuthat eredeti receptekhez. Turistalátványosság lett a tiltott pálinkafőzés a visegrádi Pálinkamúzeumban.
Száz négyzetméteren, három szinten szinte minden a házi pálinkafőzésről a visegrádi Rév utcában. A szintek, úgyis mint földszint, pince, jégverem - az aránylag közelmúltban még hiteles, titkos helyszínei is lehettek volna a tiltott gyümölcs(?) lepárlásnak.Bár azt inkább ne feszegessük, mi mindenből bírt készülni a zugfőzőkben a pálinkának nevezett holmi.
A múzeumban monitorokon kísérhetik figyelemmel az érdeklődők a lepárlás folyamatát, megismerkedhetnek az alapanyagokkal, a spéci hozzávalókkal. Az egyik tárlóban a közelmúlt nagy becsben tartott tárgyai: például tejeskannából, permetezőtartályból átalakított zugfőzőeszközök. A jégveremben pedig egy komplett zugfőzde várja a tanulni vágyó érdeklődőket; az interaktív főzés gombnyomásra indul, és egy lepárláshoz átalakított kukta felrobbanásával zárul!
Vígaszágon a múzeum saját cefrézésű , hétféle ízben palackozott pálinkájával távozhat a látogató. A megvásárolt palackokat egy szoftver segítségével még egyedi címkével is ellátják a múzeumshopban. Amint azt az MTI hírül adta, a tulajdonos- müködtetők - egy reklámügynökség - régi álma valósult meg a múzeum megnyitásával, amelyhez 20 millió forint vissza nem téritendő támogatást az Új Széchenyi Terv keretéből kaptak, még ugyanennyit hozzátettek a sajátjukból. S ahogy a minap a megnyítón elhangzott :" A pálinkamúzeum évszaktól függetlenül egyedi élménycsomaggal gazdagítja a Visegrádra jelentős számban látogató hazai és külföldi turistákat."
Úgy, hogy a Salamon torony, a visegrádi fellegvár kapott némi konkurenciát.