Nem közönséges marhából készül az a hamburger, amit jövő hétfőn Mark Post, a Maastrichti Egyetem professzora süt ki Londonban: a beharangozó szerint a válogatott közönség a világ első lombikhúsát ízlelheti meg a bemutatón.

A húspogácsa laboratóriumban előállított izomszövetből készül, és minden idők legdrágább – közel 350 ezer dolláros – hamburgerének alapanyagául szolgál. Ehhez holland kutatók élő szarvasmarha nyakából vett, de minden vázizomban fellelhető (a felnőtt izomszövet regenerációjára képes), úgynevezett szatellit sejteket használtak, amelyeket speciális táptalajon, elektromos ingerekkel izomszövetté fejlesztettek. A húspogácsa ehető, sőt Post óvatos megfogalmazása szerint „egészen élvezhető” is.
Arról, hogy milyen jövő várhat a ma még méregdrága, lombikban „növesztett” mesterséges húsra, a HVG e heti számában olvashatnak.