Gasztro HVG 2013. július. 31. 14:34

Mi sül ki a laborhúsból?

Nem közönséges marhából készül az a hamburger, amit jövő hétfőn Mark Post, a Maastrichti Egyetem professzora süt ki Londonban: a beharangozó szerint a válogatott közönség a világ első lombikhúsát ízlelheti meg a bemutatón.

HVG Zrt.

A húspogácsa laboratóriumban előállított izomszövetből készül, és minden idők legdrágább – közel 350 ezer dolláros – hamburgerének alapanyagául szolgál. Ehhez holland kutatók élő szarvasmarha nyakából vett, de minden vázizomban fellelhető (a felnőtt izomszövet regenerációjára képes), úgynevezett szatellit sejteket használtak, amelyeket speciális táptalajon, elektromos ingerekkel izomszövetté fejlesztettek. A húspogácsa ehető, sőt Post óvatos megfogalmazása szerint „egészen élvezhető” is.

Arról, hogy milyen jövő várhat a ma még méregdrága, lombikban „növesztett” mesterséges húsra, a HVG e heti számában olvashatnak.

hvg360 Szentgyörgyi Rita 2025. február. 24. 20:00

Mácsai Pál: Aki az ő ideológiájukat propagálja, annak jut pénz, aki szuverén, pláne aki beszól, annak nem

Nem tartja elképzelhetőnek, hogy a Tisza Párt rendezvényén szavaljon, más közügyekben viszont szívesen kiáll Mácsai Pál színész–rendező, aki önszántából köszön le hamarosan az Örkény Színház ügyvezetői posztjáról. Miért van szüksége a váltásra, és mi volt az eddigi legnagyobb határátlépése? Miben áll szerinte a NER és a többi rendszer „primitíven egyszerű” támogatási logikája? Mit szól egykori mestere, Kerényi Imre „pitypangos” kultúrkomisszárkodásához? HVG-portré.