Gasztro MTI/hvg.hu 2013. július. 02. 13:06

A világörökség legjobb bora

Idáig sem a széthúzás tartotta össze a Fertő-tó környéki borászokat, de most végre hivatalosan is közösen indulhattak a Fertő-táj Világörökség legjobb bora címért indított versenyen.

Az idén első ízben nevezhettek magyar és osztrák borászok egyaránt , amit több mint harmincan örömmel meg is tettek, nagyjából fele-fele arányban a tó két oldaláról, a közös dicsőségért.

Stiller Ákos

Négy kategóriában - fehér, vörös, rozé, desszertbor - a nemzetközi 100 pontos rendszer alapján, vakkóstolással minősítették a két ország szakemberei, illetve a végső sorrend tekintetében a társadalmi zsüri tagjai a borokat.  A fehérek közül az osztrák Mad-Haus Marienberg 2012-es burgundija nyerte el a címet. A rozé kategóriában a soproni Sterlik pincészet szintén tavalyi évjáratú Pirkadat rozéja lett a befutó. Ugyancsak Soproné a a vörösök dicsősége a Gangl 2009-es kékfrankosával. Burgenland a desszerboroknál egyenlített: a Bauer 2012-es sauvignon blanc jégbor érdemelte ki a legjobbnak járó díjat. Mondhatni, testvériesen osztoztak a címeken a magyar és osztrák borászok.

A június 30-án Fertőszéplakon tartott versenyen nemcsak okleveleket vehették át a díjazottak, de jogosultságot nyertek, hogy mostantól a palackjaikon címke tüntethesse fel: akinek a poharába kerül a nedű, a Fertő-táj Világörökség legjobb borát kóstolja .