Gasztro T.S. 2013. június. 27. 16:50

Bebukott a Michelin-csillagos séf

Ebédidőben szállták meg a végrehajtók a sztárszakács konyháját. Sergio Arola két Michelin-csillagos éttermét e hét keddjén leltározták fel és zárták be.

A spanyol közvéleményt és médiát jócskán meglepte, hogy a szakma által is nagyra tartott, népszerű Sergi Arola Gastro étterem a héten lakat alá került – remélhetőleg csak átmenetileg. Az új üzleti és banknegyed s a Castellana sugárút közelében található Zurbano utca 31. szám alatti vendéglátóhelyet a legtekintélyesebb nemzetközi étteremkalauz, a Michelin piros könyve két csillaggal jegyzi, míg a spanyol Repsol három napocskával.

Az öt éve nyílt Gastro egyike a spanyol főváros féltucatnyi, Michelin-csillaggal elismert vendéglátóhelyének. Madrid modern stílusú éttermei közé tartozik: elegáns és visszafogott, az art deco minimalista életérzését sugallja a 38 főre kialakított belső tere, akárcsak szervizkészlete és ételeinek megjelenítése. Konyhája a leginkább kozmopolita újgenerációs sztárséf és tulajdonos, Sergi Arola Martínez (45) elképzeléseit és keze munkáját dicséri. Az egyébként barcelonai születésű, katalán Arola olyan nagy szakácsguruk tanítványa, mint a honfitárs Ferran Adriá és a francia Pierre Gagnaire. Így nem csoda, ha az asztalra kerülő fogásaiban a modern francia haute cuisine, az új spanyol konyha és Katalónia gazdag kulináris repertoárja, hatásai együtt vannak jelen. Nyolctányéros menüsorát igazi kulináris kalandként éli meg a főleg üzletemberekből és külföldiekből álló vendégkör.

Hirtelen hiteltelen lett?
rest.arola.com

Vajon mi okozta a Gastro zuhanását a siker csúcsáról? – A spanyol lapok és internetes portálok hírei a szaktekintély éttermének felhalmozott adósságáról szólnak. Első megközelítésben 300 ezer eurót – cirka 89 millió forintot – majd később ennek a felét, 148 ezer euró adóelmaradást említenek. Az éppen Párizsban tartózkodó Sergi Arola meglehetősen zokon vette a feleségétől, Sara Forttól a hazulról kapott híreket: éttermében kedden akkor jelentek meg a végrehajtók, amikor a vendégek ebédeltek, s eléggé megszégyenítően megkezdték a berendezés leltározását, a pincérek már bort sem tudtak felszolgálni az ételekhez, mivel az italkészletet azonnal zárolták.

A séf, aki sokat tett a spanyol konyha népszerűsítéséért, méltatlannak tartja az eljárást, mivel adósságát az utóbbi hónapokban fokozatosan csökkentette. Ennek ellenére a pénzügyminisztérium nem fogadta el azt a tervet, amelyet a fennmaradó összeg törlesztésére készített. "Önkényes volt a döntés a zár alá vételről, így fizettek azért, hogy annyi éven keresztül képviseltem és növeltem az ország gasztronómiájának presztízsét külföldön" – vélekedett Sergi Arola.

Lám, ilyen is megtörténhet a kulináris nagyhatalomnak számító Spanyolországban. Amúgy az érintett séfnek Madridon és Barcelonán kívül még számos letéteménye van a világban, az érdekeltségébe tartoznak éttermek/koktélbárok Santiago de Chilében, Párizsban, Sao Paulóban, Mumbai-ban, Lisszabonban és Hong Kongban.

 

Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.