Gasztro hvg.hu 2013. június. 17. 16:18

45 éves Tokaji Esszenciáé a nagy arany az idei VinAgorán

„Soha ennyi szép bort nem bíráltam még egy verseny alatt” – nyilatkozták többen a 17 országból érkező bírálók közül a VinAgora Nemzetközi Borverseny záró estéjén.

A június 14-16. között, Budapesten megrendezett borverseny 58 főből álló nemzetközi zsűrije három napon át értékelte a borokat: 19 ország 560 tételét, köztük ausztrál, bolíviai, brazil, libanoni, új-zélandi, uruguayi mintákat.
A verseny nemzetközi szabályzata szerint a nevezett borok 30%-a kaphatott csak érmet. Így az idén több kategóriában is előfordult, hogy egy-egy „aranyérmes színvonalú” bor nem kerülhetett már be a díjazottak közé. A zsűri 6 champion díjat, 1 nagy aranyat, 80 aranyérmet és 88 ezüstérmet, 1 nemzeti díjat és 7 fajtabor díjat osztott ki.

Flickr / Creative Commons

 

Champion díjat fehérbor kategóriában az Effendy-Vin Kft., rozé kategóriában Dúzsi Tamás kapott, vörösbor kategóriában a tavalyi sikereket folytatva az ausztrál Gatt Wines. Idén a pezsgők kategóriájában is született champion díj, amelyet a francia Nicolas Feuillatte érdemelt ki. A természetes borkülönlegességek kategóriájában a szlovák Jaroslav Ostrozovic szalmabora, a „botrytizálódott” borok kategóriájában a Soltész Pince bora vihet haza champion díjat.

Flickr / Creative Commons


Nagyaranyérmet, vagyis 92 pont feletti értékelést egyetlenegy bor kapott, a Pauleczki-Vin Szőlőbirtok 1968-as Tokaji Esszenciája. Idén 7 fajtabor díj is gazdára talált azon 100 százalékban egy szőlőfajtából készült aranyérmes magyar borok között, amelyekből legalább 15 nevezés érkezett az adott fajtából, és elérték az aranyéremhez szükséges magas pontszámot. Az eddigi gyakorlat szerint, ha egy külföldi országból legalább 20 minta érkezett, akkor a nevezettek közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban részesülhet, ezt idén az uruguayi Bodega Artesana kapta.

Részletes eredménylista itt:  www.vinagora.hu

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?