Gasztro -gy- 2013. május. 09. 20:55

Folytatódik az utcai kaja forradalom

Ha valaki nem tudná, revolúció zajlik utcáinkon. Jártunkban-keltünkben már nemcsak pogácsás zacskót szorongatunk, kiflit majszolunk, almát harapdálunk a hétköznapi hajszát túlélendőn. Tanuljuk a gyorsan, de jót. Forradalmi újítások jegyében csinos dobozokból, decens thermopoharakból villázunk, kanalazunk.

Hogy mit, mivel, honnan - azt most megint megtudhatjuk a belvárosi Hold utcai csarnokban ezen a hétvégén, az immár harmadik Street food show-n. Péntek déltől vasárnap estig körbeehetjük a várost együltő helyünkben. Régi ismerősők és új fazonok kínálják a köröm közé valót. Ha ott voltunk a tavaly ilyenkor megtartott és a téli "Holdjáráson", akkor most már törzsvendégek lehetünk a Budaörsi Halpiacon, a Dokk büfében, a Fragolánál vagy éppen a Gyradikoban, amelynek echte görög Gavrilos Argyropulosa nem enged elmagyarosítani egyetlen fogást sem.

Bemutatkoznak a Sonkaarcok, kiderül kik melegednek a Kandalló mellett és ha eddig nem tudtuk volna, hogy enni-inni jó, akkor a bizonyítási eljárást vállalja az Innio Wine Bar. Nem kell a régi pesti Vágóhídig mennünk, hogy megkeressük a Bodegát - amúgy nagyon is érdemes -,most bejön a belvárosba a két gitáros fiú, akik szerint a hamburger szaft nélkül olyan, mint a rock akusztikban. Ők csak tudják, sütnek, főznek, pengetnek. Miklós Mihály is lapátra teszi az igazságot,vagyis megmutatja, miért ragaszkodik a tradicióhoz az evolúció jegyében a Marmorstein pékség. Kiderül,mi történik, ha egy gasztró újságíró összeáll egy informatikussal, hogy a székesfővárosban nyíssanak vietnami büfét: támad a Funky Pho. A Da Mario csak látszólag érkezik kőhajításnyiról, igazából Szicíliát hozza a csarnokba. Piac is lesz a piacon, az ezerszer áldott Kazinczyból átmeneti szállást vernek a Szimplakertesek a Hold utcában.

A pogácsán túl is van élet
Fülöp Máté

Romantikus leányregény is játszódhatna a Vénusz főzőállásban, de tuti, hogy jobban járunk, amiért  Gabojsza, Vegasztrománia, Food&Wine, Praliné Paradicsom, Limara, Flat-Cat veti be magát. Lesz nekünk a gasztroblogerektől betevő turbolyás csalánleves, szefárd homin, sült zöldséges tönkölysaláta, mangalica rilett épp úgy, mint zserbon vagy levendulás csokis kifli. Ne kerüljük a Szárnyas Ízvadászt, és ne csodálkozzunk, ha még egy sor meglepetés ér a bisztronómia jegyében.

Az égiek esős hétvégével fenyegetőznek, úgy hogy csak jól járhatunk, ha az utca inkább a csarnokba költözik.