Gasztro T.S. 2013. április. 05. 16:42

23 ezer euró egy vacsoráért

A világ egyik legnevesebb aukciós háza, a Sotheby’s által szervezett árverés 14,1 millió hongkongi dollárt, mintegy 1,5 millió eurós (kb. 453 millió forint) bevételt hozott a világ legismertebb séfje által létrehozott El Bulli Alapítvány számlájára.

A világhíres El Bulli mesterszakácsa, Ferran Adrià április 3-án elárverezte rosasi étterme már-már relikviává vált eszközeit és pincészete borkészletének egy részét, illetve néhány személyes holmiját is. A pénzügyi válsággal bajlódó Európa helyett Ázsia legtőkeerősebb fertályát választotta az eseményre, így a brit ex-kolónián kalapács alá került 6518 tétel négyszer nagyobb bevételhez juttatta, mint amire számított.

AFP / Josep Lago

Mind közül a legnagyobb figyelmet és összeget az a tíz francia borkülönlegességből álló csomag érdemelte ki, amely 150 ezer eurós bevételt hozott egy, inkognitójához ragaszkodó vevőtől. Hasonlóan nagy érdeklődést váltott ki a szakácsfenomén El Bulli Experience néven árverésre bocsátott 48 órás programja, amelyet saját maga vezet, s az általa készített exkluzív vacsorával ér véget a bátyjával közös barcelonai éttermükben, a Ticketsben. A szintén magát megnevezni nem kívánó telefonos licitáló 220500 hongkongi dollárért, vagyis 23 ezer euróért vette meg az álomvacsorát.

A hongkongi árverésről érkező hírekkel majdnem egy időben jelent meg egy újnak számító bejelentés: a molekuláris gasztronómia mestere – akit neveztek már a „séfek séfjének”, besorolták „a világ legbefolyásosabb emberei közé”, s egyetemi díszdoktorrá is választották – 2015-ben visszatér a konyhai tűzhely mellé, hogy újabb kreatív alkotásaival lepje meg a kulináris „világegyetemet”. Teszi ezt négy évvel azt követően, hogy 2011 júliusában bezárta világhírű éttermét, az El Bullit. A meglepő bejelentéshez az is hozzátartozik, a séf évente mindösszesen egy hónapra tervezi az El Bulli helyén megnyíló gasztronómiai tudományos és kísérleti központ éttermének kinyitását. A kulináris központ létrehozását illetve megnyitását eredetileg 2014-re programozta Adrià és üzlettársa, Juli Soler, amiről az EFE spanyol hírügynökségnek a hongkongi árverés után nyilatkozva elmondta, hogy olyannak kell lennie, mint a montreali Cirque du Soleil-nek (Nap Cirkuszának), a barcelonai Dalí Múzeumnak és a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) laboratóriumának az elegye.

Ferran Adrià azt sem titkolta, várakozása szerint az El Bulli tudásközpontjában évente fogadott harminc séf közül egynek vagy kettőnek a „kulináris forradalom irányítójává kell válnia”.

A hongkongi South China Morning Post is a fellegekbe emelte a katalán séfet, amikor Az El Bulli koronaékszereinek árverése című cikkében úgy fogalmazott, a világ vezető szakácsai közül sokat ő nevelt ki. Adrià szavait idézve a napilap megemlíti, a planétán ma 2000 jó séfet tartanak számon, ezek 70-80% közötti többsége eltöltött vele vagy nála bizonyos időt. Igaz, a cikk írója azt is megjegyzi, nem tudja, hogy ezzel más nagy szakácsok egyetértenek-e, de úgy hiszi, ez lehetséges.

Adrià az ázsiai felhőkarcolók városa után hamarosan New York bevételére készül, ugyanis a legközelebbi nagy volumenű árverést ott tervezi április 26-án, ahol többek között újból licitre bocsát egy El Bulli Experience vacsoraprogramot.

Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.