Gasztro Tóth Sándor 2013. február. 05. 11:11

Az ételnek mégsem a kukában a helye?

Válság ide vagy oda,az élelmiszerpazarlás nem csökkent az utóbbi években sem. Ám a fogyasztói társadalom kritikájaként nemcsak a gerillakukázók civilmozgalmai jelennek meg, hanem közösségi szinten is születnek kezdeményezések.Ilyen a barcelonai városvezetés és a helybeli piacok közös projektje.

Az ésszerűtlen ipari-kereskedelmi árufelhalmozás és a fogyasztói felvásárlás következtében sokmilliárd tonna élelmiszer megy veszendőbe évente. Ez a hulladékgazdálkodásnak, feldolgozásnak is egyre nagyobb problémát okoz, de a veszteségnek súlyos társadalmi-szociális következményei vannak.

Korábban beszámoltunk egy spanyol példáról, mely Madrid ma diplomáciai negyedének számító központi kerületében, a Lavapiésben működő El Invernadero szociális szervezetről szólt. A szervezet aktivistái rendszeresen szerveznek olyan akciókat, amikor a szupermarketek, piacok és éttermek szeméttárolóiból, konténereiből gyűjtik össze a kidobott lejárt vagy lejárat előtt levő, de még hasznosítható élelmiszereket. Az általuk begyűjtött hulladékokból komplett, többfogásos menüsorokat készítenek, s vacsoraestjeikre meginvitálják a velük szolidáris, „bátrabb” vendégeket.

Fülöp Máté

Célkitűzéseiben hasonló, de lényegében mégis más, a katalán  nagyváros, Barcelona közösségi kezdeményezése. Itt egy aktív, hagyományos kereskedői-fogyasztói szférára kívánnak együttesen hatni a városvezetés és a barcelonai piacok. Barcelonának három központi élelmiszerpiaca van: a leghíresebb a Mercat de Sant Josep, ismertebb nevén a La Boqueria (1836-ban nyitották meg) rögtön a városközpontban található a Ramblákon; később épült (1882-ben), de még nagyobb területű a Mercat de Sant Antoni, az Artisan Fira pedig havi piac, a kézműves és ökotermelők legnagyobb vására.

A kisebb-nagyobb vásárok és bolhapiacok, időszakos piacok skálája ennél jóval szélesebb, belőlük 346-ot tartanak számon. Barcelona önkormányzata és mintegy 20 piac menedzsmentje január 19-től március 16-ig minden szombaton La comida no se tiraAz étel nem kidobható szlogennel ételbemutatókat, workshopokat rendez  ingyenes konyhával és teátrális produkciókkal. Ezek keretében nemcsak az egyes menüket próbálhatják ki a piacolók, de hasznos recepteket kapnak, megismerhetik az élelmiszerek gazdaságos felhasználását, különböző konyhai trükköket, fogásokat egy-egy alapanyag sokoldalú hasznosítására és tárolására.

Mindez annak érdekében történik, hogy csökkentsék az ételalapanyagok hulladékba kerülésének mennyiségét. A kezdeményezés a Barcelonai Városi Tanács Környezetvédelmi Hivatalától és a Városi Kommunális Szolgáltatóktól származik, s a Városi Piacok Intézetének támogatásával valósul meg. Oka, hogy az alapanyagok mintegy 40%-a kerül hulladékba az 1,6 milliós lélekszámú világvárosban. A cél: tudatos és fokozatos csökkentés  a lakosság bevonásával, 2018-ig legalább 10%-os arányban.

Hogy a hangulat is megfelelő legyen a Városi Piacok Intézetének szervezésében több barcelonai piacon (Abaceria, Llibertat, Lesseps és La Estrella) Folk als mercats címmel különböző zenei programokat rendeznek az akció három hónapja alatt.

Külföldi példa, nem is annyira messzire tőlünk, tehát már van. Jó lenne tudni, készülnek-e hasonló felmérések, és legfőképpen tervek nálunk is a még felhasználható élelmiszerhulladék hasznosítására.