Idén a nőnapon kezdődik Közép-Európa talán legélvezetesebb és legexkluzívabb bormustrája, a VinCE 2013. A háromnapos luxusitalozáson ezer bort és számtalan bennfentes információt szippanthat magába az érdeklődő.
Ha már március 8-án kezdődik az idei VinCE, a szervezők kitesznek magukért, hogy az állítólag gyengébbik nem képviselői (is) jól érezzék magukat a bormustrán. Nemcsak női Master of Wine-ok, borászatvezetők fogják elkápráztatni a közönséget, de a kifejezetten jóképű, akrobatikus képességeikről csakúgy, mint kivételes konyhaművészetükről híres séfcsapat, a Flying Culinary Circus tagjai is minden bizonnyal kellemes perceket szereznek a hölgyeknek - már ha utóbbiak megváltják a vasárnapi mesterkurzusra a jegyet.
Merthogy ez a lényege a VinCE-nek: a keresőknek, borban és gasztronómiában újoncoknak utat, a haladóknak pedig újat mutat. Ez elvileg a VinCE szlogenje, viszont a gyakorlatban is megállja a helyét. A borok színes világával ismerkedők néhány nap alatt több hónapos tanfolyamok tananyagát kóstolhatják össze, a borvilág mélytengeri búvárai pedig olyan előadásokra ülhetnek be, amilyeneket csak a legelőkelőbb külföldi boriskolákban tartanak.
Hányan jutnak el például a 007-es ügynök és a brit királyi család kedvenc pezsgőjének, a Bollinger-nek a fellegvárába, hogy ott évjáratokat kóstolgassanak? Márciusban a Bolly beköltözik a budapesti Corinthia szállodába, ahol a kurzusra jegyet váltók James Bond szmokingjába bújva fürkészhetik a patinás márka titkait. Különösen érdekes lehet a kurzus a haladóknak, akik tudják: a pezsgőház oxidatív érlelésű alapborokat is használ italai elkészítésekor. A szakértők mély merítés után ítélhetik meg, hogy az élesztős, enyhén oxidatív jegyek hogyan járulnak hozzá a pezsgők vitathatatlan eleganciájához.
Pénteken szakmai napot tartanak, erre olcsóbb a jegy, viszont csak délután három és hét között lehet kóstolgatni, szombaton és vasárnap 11 és este nyolc között lehet a palackok és a poharak fenekére nézni. A szakmai napon egyébként Arno Steguweit, Európa első vízsommelier-je tart workshopot. Azt is bemutatja, milyen hatással vannak a különböző vizek a borra. Később azt is megtudhatják a kíváncsiak, milyen szempontok szerint választanak a Harrods és a Marks and Spencer áruházak vezető borbeszerzői - mindketten Master of Wine végzettségű szakemberek - a kínálatukba borokat.
Lehetetlen felsorolni minden - pezsgős, boros, stand upos, kínai piacos - programot, ezért javasoljuk, hogy látogassanak el a http://vincebudapest.hu honlapra, ahol végigböngészhetik a húzós hétvége ajánlatait. Sokféle jegytípus közül lehet válogatni, de érdemes sietni, mert a legizgalmasabb szemináriumokra hamar elkelnek a belépők.