Tél derekán mindenféle nyavalyától megóvhat bennünket főzőemberek és vajákosok kedvence, a fokhagyma. Évszázadok óta jelen van a konyhában a tucatnyi betegséget megelőző, a kúrákhoz is elsőrangú csodaszer.
A hiedelmek szerint megóv a szemmel veréstől, a boszorkányoktól, a vámpíroktól és a skorpióktól. Ezt már az ókorban is elhitték. Egyiptomban a múmiák mellett fokhagyma fejeket találtak a múltban kurkászó tudósok.
A piramisokat építő munkásoknak nemcsak a napi betevőjében volt helye, de bérük egy részét is fokhagymában kapták meg. Kétségtelenül praktikus munkavédelmi eszköz, hiszen arra fele skorpióban sosem volt hiány, a többi frászról nem is szólva.A görögök is erősen forszírozták a fokhagyma jótékony hatásainak népszerűsítését, miként az ókori Rómában is feljegyezték, hogy számtalan betegség gyógyítására az egyik legjobb gyógyszer.
Afrodiziákumként is számon tartották. Úgy látszik, eleinket nem nagyon izgatta, hogy jellegzetes szaga milyen frenetikus hatást válthat ki a nászágyban izguló szendéknél. Apropó: egy jó tanács azoknak, akik randi előtt fokhagymáznának: a fokhagyma szagát elűzhetik – nem teljesen –, ha elmajszolnak pár szem kávébabot, egy-két kocka étcsokit, pár szál friss petrezselymet, néhány ánizsmagot vagy kevéske édesköményt.
A fokhagyma messziről felismerhető illatát a kén tartalmú allicin adja, amely erőteljes antibiotikus hatású. Így nem csoda, hogy a II. világháború alatt a gyógyszerhiánnyal küzdő orvosok a nyílt sebek fertőtlenítésére használták, és orosz penicillinnek is nevezték.
De mitől is olyan csodaszer ez a fokhagyma? A benne található közel 200 vitamin, enzim és ásványi anyag kiválóan hat szív- és érrendszeri megbetegedések esetén, csökkenti a vér koleszterinszintjét, szabályozza a vércukorszintet, vértisztító hatású, de légcső- és hurutos megbetegedések esetén is alkalmatos.Ilyenkor télen különösen javallt a mézes fokhagyma,de egy pálinka-fokhagyma kombó sem elvetendő. Az egyik legjobb gyógyszer gombás megbetegedések kezelésére. A kutatások azt is megállapították, hogy a rendszeres fokhagymafogyasztás csökkenti a rák kialakulását. Jó sok csodaszer tartozik ebbe a rákmegelőző sorba, de a fokhagymának még akár el is hisszük.
Patika, betegágy helyett azért jobb, ha a konyhába költözik be. Elmaradhatatlan egy tisztességes lángosról, pirítósról, spenótból. Amúgy meglehetősen idő-és helyigényes lenne felsorolni, hány féle levesben, főzelékben, köretben, zöldséges, tésztás egytál ételben, húsos, baromfis, halas fogásban van létjogosultsága a nemzetek konyháin. Egyébként az íze sokkal intenzívebb nyersen, mint sütve vagy főzve ( a hatása is). A sült fokhagymának lágyabb, diós aromája lesz. De vigyázzunk, ha túlságosan megpirítjuk, erőteljesen megkeseredik.
Annak ellenére, hogy Magyarországon kiváló minőségű fokhagyma terem, a legtöbb boltban külföldről származó, jellemzően kínai fokhagymát találunk. Érdemes felkutatni és becsben tartani egy állandó, jó minőségű, magyar fokhagymát árusító kofát valamelyik piacon.
Jó tanács: csak olyan fokhagymafejet vegyünk meg, amelyik kemény, nincs rajta barnás elszíneződés, és nem csírázik. A fokhagymagerezdeket könnyedén megtisztíthatjuk, ha egy széles pengéjű kés lapját rányomjuk, csak annyira, hogy a gerezd egy kicsit megroppanjon. Így könnyedebben lehúzhatjuk a héját. Ha a fokhagyma héja erősebben odatapad még a gerezdekhez, ne bosszankodjunk, mert azt jelenti, biztosak lehetünk, benne, hogy igazán friss, jó minőségű fűszernövényt kaptunk.
FEHÉR BOROS, CAMEMBERT SAJTOS FOKHAGYMAKRÉMLEVES
(6 főre)
Hozzávalók:
25 gerezd fokhagyma, megtisztítva
8 dl húsleves
5 dl tejszín
25 dkg camembert sajt, kockára vágva
1,5 dl száraz fehér bor
5 dkg vaj
4 evőkanál finomliszt
só, kevés frissen őrölt fekete bors és frissen reszelt szerecsendió
A tetejére:
5 szelet pirítós, apró kockákra vágva
30 dkg reszelt ementáli vagy gouda sajt
apróra vágott friss bazsalikom
A megpucolt fokhagyma gerezdeket a kés lapjával összenyomjuk. A vajat felforrósítjuk, rádobjuk a fokhagymát és arany barnára pirítjuk. Felöntjük a húslevessel, a borral, hozzáadjuk a fűszereket és a kockára vágott camembert sajtot.
A tejszínben simára keverjük a lisztet és állandó keverés mellett hozzáöntjük a leveshez. Közepes lángon addig főzzük, amíg gyöngyözni kezd. Botmixerrel simára dolgozzuk,és már tálalhatunk is.Tányéronként rászórjuk a reszelt sajtot, a pirítós kockákat és a friss bazsalikomot.
FOKHAGYMÁS-PARADICSOMOS CUKKÍNIS SPAGETTI
(4 főre)
Hozzávalók:
50 dkg spagetti
3 közepes cukkíni, apró kockára vágva
1 nagyobb fej vöröshagyma, apróra vágva
7 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsom, kockára vágva, levével együtt
5 kanál olívaolaj
só, frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom
10 dkg reszelt parmezán sajt a tetejére
Egy nagyobb lábasban felforrósítjuk az olívaolajt, rádobjuk az összezúzott fokhagymát, és 2 percig állandó keverés mellett pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, cukkínit és fűszereket.
Közepes lángon, fedő alatt addig főzzük (kb.15-20 perc), amíg a paradicsom teljesen szétfő. Amíg készül a mártás, al dante (fogkeményre) kifőzzük a spagettit. A tésztát összekeverjük a paradicsomos-fokhagymás-cukkínis mártással. Tálaláskor meghintjük parmezán sajttal és friss bazsalikommal. Azon frissiben együk, ne melegítsük újra a tésztát.