Gasztro hvg.hu/ T. S. 2013. január. 17. 16:34

Szakácskönyvek, amiket nem olvasnak el - és néhány kivétel

Ön milyen szakácskönyvből választ receptet? Elmondjuk, melyikből ne tegye.

Egy olasz felmérés szerint sokszor neves mesterséfek által írt könyvek  is a mutatós porfogók sorsára jutnak. A karácsonyra kapott díszes szakácskönyvek egy részét jó, ha egyszer átlapozzák a megajándékozottak, esetleg hirtelen nekibuzdulásukban főznek is belőle valamit, aztán mennek a polcra.

A többségüket egyáltalán el sem olvassák. Ennek a legfőbb oka, hogy sokszor bonyolult ételleírásokat tartalmaznak, a bennük szereplő ételek elkészítése, a technológiák alkalmazása nehézkes és hosszadalmas. Nem beszélve arról, hogy az alapanyagok beszerzése sem egyszerű: vagy egyáltalán nem lehet hozzájuk jutni adott évszakban vagy expedicíót kell szervezni a felkutatásukra, s akkor még a pénztárcát érintő kérdésekről szó sem esett.

A megvásárolt vagy ajándékba kapott neves szakácsok könyveinek több mint a 40%-át ki sem nyitják - állitja a brit Daily Mail egy napokban közétett publikációban. Az erre vonatkozó felmérést az olasz mártások, szószok és tészták specialistája, a Saclà Italia cég végeztette el, amely kézműves termékeket készít, hagyományos receptek alapján, friss alapanyagokból. A további adatok arról árulkodnak, hogy minden három megkérdezett közül kettőt,vagyis  67%-ot  megfélemlítenek a szakácskönyvek leírásai, 35% a költséges összetevőkre panaszkodik, 29% a komplikáltságukra, míg 45% a főzési technikákra, összetevőkre utaló szavakat nem érti.

Wikipedia

A kutatási eredmények arra utalnak, átlag 10 szakácskönyvet birtokol egy család otthon. / Nem gondoljuk,hogy ez a magyar átlag is - a szerk. megjegyzése./ Kötetenként viszont átlagosan csak 4 receptet próbáltak ki. Többnyire arra szolgálnak ezek a művek, hogy mutatós bizonyítékai legyenek a konyhai pallérozottságnak a könyvespolcon.

Az Egyesült Királyságban bár a keresett művek közé tartoznak Heston Blumenthal és Gordon Ramsay kiadványai, mégsem ezek a legolvasottabbak. Ramsay-t valószínűleg jobban szeretik nézni és hallgatni, erre bőven van lehetőség a különböző tévécsatornákon. Blumenthalnál pedig azért nem meglepő, mert  a háztartásokban jellemzően nincs a spájzban ugrásra készen sous-vide konyhagép, de még egy vacak thermomix sem.

Azt sem nagyon kedveli a főzögetők-sütögetők többsége, ha pld.három nap előkészítés kell egy ételhez. Az alapanyagok sokfélesége is visszatartó lehet, az emberek több mint fele,  53%-a  a világháló böngészőin keres recepteket ahhoz a féltucatnyi alapanyaghoz, ami nekik otthon a kamrában vagy hűtőszekrényben éppen rendelkezésükre áll, illetve beszerezhető a sarki boltban, vagy a legközelebbi szupermarketben.

Korra és nemre való tekintet nélkül viszont szívesen főznek a britek (is) Jamie Oliver útmutatásai alapján, ezt bizonyítja többek között, hogy a 15 perces ételek (15-Minute Meals, Penguin) című új szakácskönyve lett 2012-ben a favorit,minden listán,mindent visz..Nemcsak azért,mert Jamie hitelét már megalapozta az előző, 30 perces könyv,hanem mert e felgyorsult világban hétköznap is szeretnének az emberek valami könnyen,gyorsan,zsebbarát áron elkészíthető minőségi ebédet,vacsorát.Honfitársnője, a nálunk kevésbé ismert Delia Smith könyveiből is több mint 21 millió példányt adtak el, ő az Egyesült Királyság egyik bestseller szerzője.

Spanyolországban Karlos Arguiñano Úgy, mint otthon (Como en casa) és Ferran Adrià Mindennapi ínyencségek című receptkönyvei hódítanak. Már a címük is elárulja, a legnevesebb séfek otthonra, a család asztalára szánt praktikus, könnyen elkészíthető fogásait tartalmazza, s ami nem utolsó szempont: az egészséges étkezés elveit is figyelembe veszik.

Hogy hazai jó példát is említsünk, nagyon úgy néz ki, hogy a külföldiek közül nálunk H.F. Whittingstall arat, a River Cottage minden napra című könyve nemcsak a gasztro blogerek kedvence lett.

A Sacla UK nagy-britanniai ügyvezető igazgatója, Clare Blampied nem rejtette véka alá vagy stílszerűbben, fazékba a véleményét, amikor elmondta: „Az olaszok megtanították nekünk, mi a napi sikeres főzés titka, hogy egyszerű recepteket használjunk, amelyekhez négy-öt összetevőt használnak fel.”

A mindennapok főzéséhez - olasz módra? - szezonális receptek, egyszerű módszerek, viszonylag olcsó alapanyagok kellenek .Talán ez a magyarázata, hogy az emberek inkább csak nézegetik a nagy szakácskönyvek képeit.