Gasztro hvg.hu 2012. december. 21. 11:56

Zsidó ételekkel készül egy új bisztró a Belvárosban

Új bisztró nyílik a régi, pesti zsidó negyed közepén, ahol nem a vallás, hanem a gasztronómia irányából közelítenek a zsidósághoz.

A Kazinczy és a Dob utca kereszteződésében nyílik a Macesz Huszár nevű zsidó bisztró, amely ha nem is kóser, de zsidó gasztronómiai élményt fog kínálni. Igaz, betartva a kóserság elvi szabályait, vagyis az étteremben csak olyan állat húsából készülnek az ételek, amelyek elviekben kóserek lehetnének megfelelő vágás mellett: lesz liba, marha, kacsa, pisztráng, stb, de nem lesz disznó, ló, vagy harcsa - írja a Fűszer és lélek blog.

Az étterem házigazdája Popovits Dávid, aki pár sarokkal lejjebb a Doblo borbárt is viszi. Ebből következik, hogy 60-65 féle bor közül választhatunk a nyitáskor, különös tekintettel válogatott kézműves borokra - akár pohárral is rendelhetünk. A folyó borok között találjuk többek között a Kvassay Pincészet (Villány) termékeit.

A Macesz Huszár konyhája bisztró jellegű: kis asztaloknál, nagy adag ételeket, gyors kiszolgálással lehet majd rendelni körülbelül. 20 féle étel közül, plusz januártól hétfőtől-péntekig menü rendszerben is lehet majd ebédelni. Hat-nyolc hetente új étlap, ami igazodik a szezonhoz, az évszakokhoz, így a zsidó ünnepek ételeihez is.
A tervek között szerepel, hogy sóletre és maceszgombóc levesre hétvégére lehessen majd rendelést leadni, amit péntek délutántól lehetne hazavinni.