A nagy hajtásban elfelejtettük megünnepelni magunkat. Idén tavasszal volt a rovat ötéves. Most a karácsonyi hajrázásban a fa alá tesszük az elmúlt fél évtized leglátogatottabb karácsonyi receptjeit. Lehet újralapozni, és köszönjük.
2007-ben még szinte illegalitásban működtünk, nem volt könnyű megtalálni minket a neten. Karácsony tájékán mégis igen sok olvasót hozott A mestercukrászok bejglije, Auguszték hagyományos receptjével. Nem mellesleg: ez volt az év, amikor a Daubner előrukkolt a meggyes-sárgabarackos bejglivel.
2008-ban már lehetett látni az ünnepek előtt, hogy sokan spórolnak. A Filléres vacsorák című cikkünkben a tejfölös dödölléről, a laktató és gyors káposztás prószáról, a fényezett csirkeszárnyakról esett szó. A Karácsonyi ötletek-házi gourmet ajándékok sorában arattak a gyors, olcsó, tartós, finom ehető meglepetések, köztük Bubu sütije. És ekkor jelentkezett a Goldenblog-díjas Bodrogi-Fűszeres Eszter a jeruzsálemi túrótorta receptjével, nem feledkezve meg a flódniról sem.
2009-ben Varga Gábor, a desszert eu. virtuális cukrászatából küldte a nagyon is valóságos karácsonyi kuglófot. Meződi Alice, a Remíz és a Kisbudagyöngye háziasszonya pedig éppen visszafelé kezdett újítani, az étlapra tűzve olyan elfeledett karácsonyi étkeket, mint a ponty hasa aljából, bő forró olajban ropogósra sütött haltöpörtyű, a rácponty és a zöldséges halleves, amelynek családi receptjét megosztotta velünk.
2010-ben a különféle halfőző iskolák ölre menése helyett konszenzus született a Tökéletes halászlé ügyében, annak dacára, hogy az apró halból, pontyból, harcsából készült tiszai módozat receptjét közöltük. Ekkor leltünk rá a Tökéletes forralt bor csínjára-binjára is az Otthon, édes blog közvetítésével. Leszögezve, hogy neve ellenére sosem forraljuk fel a bort, mert akkor elillan belőle az alkohol. S ez nem csupán az év végi ünnepek tájékán lenne igen szomorú fejlemény.
2011-ben sokan csatlakoztak hozzánk,hogy nyomába eredjünk: Miért van a karácsonyi asztalon hal? Sok mindent megtudtunk a szimbólumokról, és mindenekelőtt megtanultuk a pontypörkölt receptjét. Az idén tovább erősítjük a halfrontot, de úgy tűnik, a libamájjal sem vallottunk szégyent.