Ugye, mindenki megcsodálta már a karácsonyi vásárokban a különleges, egyedi csomagolásban pompázó kézműves csokikat, lekvárokat és más ínyencségeket? A legegyszerűbb megvenni, de ha igazán trendik akarunk lenni: készítsük mi magunk.
A magunk készítette ízes és zamatos ajándékokkal a siker és az egyediség garantált. Ha még igazi ünnepi, díszes csomagolásról is gondoskodunk,szeretteink hálája jövő karácsonyig üldözni fog. Fogjunk hozzá bátran.
Dzsem aszalt sárgabarackból
Ha lemaradtunk volna a nyári befőzésről, még mindig varázsolhatunk házi sárgabarack-dzsemet az üvegekbe. Aszalt sárgabarackot egész évben kapni, és ugyanolyan jóízű, napsárga dzsemet készíthetünk belőle, mintha friss barackból lenne.
75 dkg aszalt sárgabarack
1 l 100%-os almalé
2 citrom leve és finomra reszelt héja
75 dkg befőzőcukor
2 teáskanál vaníliaesszencia
Ebből a mennyiségből 2 kiló dzsem lesz
A sárgabarackot áztassuk 24 órára az almalébe. Az almalevet és az áztatott barackot öntsük egy nagyobb lábasba, adjuk hozzá a citromhéjat és levet, valamint a vaníliaesszenciát. Forraljuk fel, majd vegyük kislángra, és várjuk meg, amíg ismét felforr. Hagyjuk 20 percig gyöngyözve forrni. Adjuk a cukrot a keverékhez, és addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ismét forraljuk fel, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Töltsük szép formájú üvegekbe, zárjuk le légmentesen.
Pár percre állítsuk fejtetőre az üvegeket. Fűszerezhetjük is a téli barackdzsemet: tegyünk 1-2 fahéj rudat,1/2 vanilíás rudat vagy dobjunk pár szem ánizst,szerecsendiót az üvegekbe,mielőtt belekanalazzuk a dzsemet. Az üvegek tetejére színes krepp papírból kössünk „sapkát”, a külső oldalukra díszítésként is ráragaszthatunk fűszert.
Bónusz: ha már úgyis kéznél vannak a fűszerek, állítsunk össze belőlük kis csomagokat: celofánzacskó a legpraktikusabb, mellékeljünk hozzá egy forralt bor receptet, pláne egy üveg bort.
Mogyorókrémes bonbon
Ki az, aki ellen tudna állni egy-egy apró ízbombának? A csokoládés édességek szinte minden alkalomra jó választásnak bizonyulnak.
12 dkg minőségi étcsokoládé ( min. 60% kakaótartalommal)
15 szem mogyoró
1 csipet őrölt tonkabab
15 dkg mogyorókrém
szilikonos bonbonforma
Vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokit, és egy ecsettel kenjük ki a bonbonforma alsó és oldalsó falát csokival. Tegyük 5-6 percre hűtőbe, amíg kicsit megköt, és még kétszer ismételjük meg a csokis-ecsetes kenést. Amikor a harmadik réteg is megdermedt, akkor tegyünk egy-egy szem mogyorót a formák belsejébe.
A mogyorókrémet kicsit melegítsük fel, így könnyebb lesz vele dolgozni, keverjük hozzá a tonkababot. Csorgassuk a mogyorókrémet a bonbonba. Rakjuk kb. 10-12 percre hűtőbe, amíg megdermed, majd a gőz fölött tartott csokit kanalazzuk rá. Tegyük hűtőbe legalább 30 percre, ezután már óvatosan kinyomhatjuk a formából. A tetejét díszíthetjük olvasztott fehér csokival, luszter festékkel, grillázzsal, tört mogyoróval.
Rakosgassuk a szemeket kis bonbonos kapszlikba, sorakoztassuk díszdobozba.
Pirított mandulakrémes fokhagyma
Ha a megajándékozott nem édesszájú, akkor ez a recept biztos siker lehet. Pirítósra, mártogatósnak, frissen sült kenyérhez is egyaránt kiváló.
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
5 evőkanál mandulapehely (vagy nagyon apróra vágott mandula)
18 gerezd fokhagyma
250 g krémsajt
75 g tejföl
1 teáskanál szójaszósz
2 teáskanál mustár
1 teáskanál kurkuma
3 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
1 kisebb vöröshagyma, apóra vágva
ízlés szerint só
ízlés szerint csípős paprika vagy szósz (elhagyható)
A sütőt melegítsük elő 140 fokra. A fokhagymagerezdeket terítsük szét egy tepsiben és spricceljük meg olívaolajjal. Tegyük a sütőbe 25-30 percre, amíg arany barnára sülnek, vegyük ki és hagyjuk kihűlni.
Amíg sül a fokhagyma, addig egy serpenyőben pirítsuk meg mandulát, ezt is hagyjuk kihűlni. Amikor mindkét alapanyagunk kihűlt, tegyük turmixgépbe, adjuk hozzá a többi hozzávalót, és turmixoljuk krémesre.
Kanalazzuk kisebb üvegekbe. Hűtőben 7-10 napig eláll,ehhez mérten készítsük el,illetve hívjuk fel erre a szerencsés megajándékozott figyelmét. Amúgy szinte biztos, hogy aki kapja, 2-3 nap alatt bekebelezi, mert abbahagyhatatlanul finom.